4 nő, akik nem ismertek lehetetlent

Négy legendás hölgy, akik utazásaikkal nemcsak rengeteg valós, de megannyi képzeletbeli határt is átléptek.


Amelia Earhart: úttörő pilóa

Fotó: NASA

Tragikus sorsa is közrejátszik abban, hogy a legtöbbünknek az ő neve ugrik be először, ha jelentős női utazókról van szó. Az első világháborúban Amelia Earhart a Vöröskereszt segédápolójaként önkénteskedett egy torontói katonai kórházban. A frontról visszatért katonákkal való beszélgetések felkeltették az érdeklődését a repülés iránt, így 1920-ban, első repülős utazása után azonnal leckéket kezdett venni. Ő volt az első nő, aki átrepülte az Atlanti-óceánt és ő tette meg elsőként a Los Angeles–Mexikóváros repülőutat is. 1937-ben föld körüli útra indult, július 2-án azonban a Howland-sziget felé tartva eltűnt a gépe, amelynek roncsait azóta sem találták meg.

Aloha Wanderwell: körbeautózta a földet

Fotó: The Nile Baker Estate

A kanadai származású Aloha eredetileg Idris Galcia Welshként látta meg a napvilágot 1906-ban. Csupán 16 évesen jelentkezett egy újsághirdetésre, amelyben a Ford fiatal nőket keresett, hogy átéljék életük legnagyobb utazását. Idris ekkor ismerte meg leendő férjét, Walter Wanderwellt, és vette fel az Aloha nevet, majd 1922-ben együtt indultak útnak a kor legnépszerűbb autójával, egy Ford Model T-vel. Bő 4 év elteltével, 380 ezer mérföld megtételével és több mint 80 ország felkeresésével Aloha volt az első nő, aki körbeautózta a földet. Aloha pilótaként is kipróbálta magát, így jutott el Brazíliába és Paraguayba is. Utazásairól készült filmjei ma az amerikai filmtörténeti archívumok fontos részét képezik.

Tabei Dzsunko: elsőként a világ tetején

Fotó: Jaan Künnap / CC BY-SA

A japán Tabei Dzsunko volt az első nő, aki megmászta a Mount Everestet. Az 1939-es születésű Tabei tanulmányai elvégzése után megalapította az első női hegymászó egyesületet Japánban, és a 70-es években elkezdett tudatosan készülni a Csomolungma megmászására, amit végül 1975-ben ért el. Ám itt nem állt meg, teljesítette a Seven Summits (hét hegycsúcs) kihívást, vagyis mind a hét kontinens legmagasabb csúcsára felküzdötte magát, valamint összesen 76 országban hódított meg újabb és újabb csúcsokat.

Cassandra De Pecol: mindenhol járt

Fotó: Instagram

Az 1989-es születésű Cassandra különös rekordot ért el: 27 éves korára a Föld összes szuverén országában járt már. A connecticuti lány 2015-ben intett búcsút otthonának, azzal a céllal, hogy a béke nagyköveteként körbeutazza a világot. Tizennyolc hónappal és 26 nappal később pedig útlevelében tudhatta a világ összes államának pecsétjét (azóta egy még fiatalabb amerikai nő, Taylor Demonbreun megdöntötte a gyorsasági rekordját). Az utazás alatt szponzorok is segítették, hiszen több mint 250 alkalommal kellett repülőre szállnia, hogy teljesíteni tudja kitűzött célját.

AMI MÉG ÉRDEKELHET