Mașina pe care nomazii digitali o pot folosi pentru a lucra, a călători sau a se relaxa

Conceptul Skoda Roadiaq este o mașină sustenabilă, cu propulsie electrică și tracțiune integrală, creat cu gândul la nomazii digitali.

Foto: Skoda

Realizarea unui prototip nou și funcțional de către elevi este punctul culminant al pregătirii ucenicilor la Școala Profesională Škoda, începând cu anul școlar 2013/14. Cu sprijinul tutorilor și al experților din toate departamentele, aceștia proiectează și construiesc propria mașină de vis. În total, 29 de ucenici au finalizat cel de-al nouălea concept-car al elevilor, numit Škoda Roadiaq. Aceasta este un studiu multifuncțional, cu birou integrat, dar și cu spirit de aventură.

Foto: Skoda

Este pentru prima dată când o mașină-concept Škoda, creată de către studenți, se bazează pe modelul crossover electric Enyaq. Cu numeroase modificări exterioare și interioare, studiul Roadiaq e util atât la munca în deplasare, cât și la camping sau activități în aer liber. Vehiculul vine integrat cu tot ceea ce are nevoie un birou mobil modern: conexiune permanentă la internet de mare viteză, monitor de 27 de inci, soluții de depozitare inovatoare, numeroase prize electrice și o mașină de cafea espresso. Cu toate acestea, în doar câțiva pași simpli, Roadiaq se transformă dintr-un birou pe roți într-o autorulotă cu un pat și o mică bucătărie.

Foto: Skoda

Roadiaq vine echipat cu jante de 21 de inci și a primit o finisare exterioară în două nuanțe.

La interior, textilele folosite pentru husele scaunelor, ornamentele ușilor și panoul de instrumente sunt realizate din materiale 100% reciclate. Pe plan tehnologic, conceptul se bazează pe versiunea Enyaq iV 80x SportLine. Aceasta este echipată cu două motoare electrice (câte unul pe fiecare punte, rezultând astfel o tracțiune integrală) care dezvoltă împreună 265 CP și 425 Nm cuplu.

Foto: Skoda

La 2.050 de milimetri, Roadiaq este cu 35 de centimetri mai înalt decât versiunea standard, în principal, datorită noii secțiuni a acoperișului. O parte din pavilionul original a trebuit să fie îndepărtată pentru a oferi un spațiu semnificativ mai mare pentru cap. Astfel, nomazii digitali se pot bucura de și mai mult spațiu pentru lucru și relaxare. Pe lângă o nouă structură a acoperișului, ucenicii de la Škoda au regândit hayonul, care acum permite atașarea unui cort, care oferă adăpost pe vreme rea și permite o utilizare mai confortabilă a bucătăriei instalate în partea din spate a vehiculului.

Foto: Skoda

Ușa din stânga spate refăcută, cu mânerul îndepărtat, oferă mai multă intimitate în zona de dormit, datorită geamului care dispune de o jaluzele. În plus, un panou solar ajută la generarea de energie pentru compartimentul de locuit, asigurând menținerea autonomiei vehiculului în timp ce acesta nu este conectat la rețeaua electrică.

Roadiaq poate fi conectat la o sursă de alimentare externă în campinguri sau în parcurile de rulote.

Foto: Skoda

Modificările ample aduse întregului interior din spatele scaunelor din față au creat un spațiu care poate fi folosit pentru lucru și care se transformă, de asemenea, într-un dormitor pentru o singură persoană în câțiva pași simpli. Interiorul este completat de numeroase dotări și accesorii pentru divertisment și relaxare, dintre care unele fac deja parte din gama Škoda. Printre acestea se numără un difuzor wireless, un duș alimentat cu energie solară, o mașină de espresso cu conexiune de 12 V, aparate de bucătărie, scaune, mese, farfurii, oale și tigăi, căni și pahare, cabluri USB și de încărcare, covoare și ornamente, precum și lanterne și un kit de supraviețuire pentru călătorii aventuroși.

AMI MÉG ÉRDEKELHET