Látványos bálnamúzeum épül Norvégiában

Egyszerűen The Whale (A bálna) névre keresztelték Norvégia új tudományos múzeumát, amely várhatóan 2022-ben nyílik.

Foto: The Whale

Az új múzeum tetejéről megfigyelhetők lesznek majd a part mellett vonuló óriási tengeri emlősök, míg lent a világ legnagyobb víz alatti étterme várja majd a látogatókat.

Különleges, modern természettudományi múzeum épül majd 300 km-re északra az északi sarkkörtől, a Norvégiához tartozó Andøya-szigeten. A környék vizeinek jelentős tintahal populációja több bálnafajt is partokhoz csalogat, így a kiállító és oktatási intézmény egyben bálnalesre is alkalmas lesz. A The Whale épülete a dán Dorte Mandrup stúdiójának tervei
alapján készül.
A nyertes pályamű egyértelműen több, mint egy modern múzeumépület. A The Whale egyrészt látványvilágában illeszkedik a környezethez, másrészt bálnaformája egyből tükrözi a tematikát. A tervező azt szerette volna, ha az építmény a szárazföldből kinőve úgy tűnne el a víz alatt, mintha természetes képződmény lenne. A területen már vikingek is jártak, az archeológusok a rájuk jellemző dombos temetkezési helyeket is felfedeztek – ezek formája is hasonló, mint a tervezett kiállítóhely.

Fotó: The Whale

A kiállítóterek alá a világ jelenlegi legnagyobb víz alatti éttermét tervezik, amelyhez kávézó és természetesen ajándékbolt is tartozik majd. Itt a padlótól plafonig érő üvegablakokon szemlélhető majd a Norvég-tengert. Az épület tetején pedig elképesztő látvány tárul majd a környékre.

Fotó: Instagram

Nézd meg, milyen lesz az andøyai bálnamúzeum

Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


Fotó: The Whale


AMI MÉG ÉRDEKELHET