A világ egyik legijesztőbb szerpentinje Norvégiában található – te átvezetnél rajta?

A híres norvégiai fjordokat hajós utak során a legegyszerűbb megcsodálni, de autóval is feltérképezheted őket – ebben az esetben hajmeresztő szerpentinekre számíts!

Fotó: Shutterstock

A norvégiai Lysebotn falu annyira elszigetelt helyen van, hogy csak hajóval vagy egy kanyargós szerpentinen lehet megközelíteni. Ha egyszer erre járnánk, akkor az 1000 méter magas szikláktól, amelyek még a jégkorszak alatt kialakult gleccserekből maradtak ott, garantáltan leesik az állunk! De nemcsak a sziklák szegélyezte fjord miatt híres a helyszín, hanem a Lysevegen szerpentin miatt is, ami több száz méteren keresztül ereszkedik az öbölbe.

Fotó: Facebook

Ha utazási betegségben szenvedsz, akkor a norvégiai Lysevegen szerpentin egyáltalán nem való nekedkiálló, vagy pihenőhely alig található rajta, ahol viszont építettek, ott remek a kilátás! A közel 30 kilométeres út a Lysebotn feletti hegyek fölött vezet, mielőtt 27 szűk és meredek hajtűkanyaron át tekeregve lekúszik a fjord aljára.

Az éles kanyarok miatt az útszakasz maximális figyelmet kíván meg az autóvezetőktől és a motorosoktól.

Utóbbiak körében kifejezetten népszerű az út, főleg, hogy egy helyi ügynökség szervezett motoros túrát is kínál az életre szóló emlékekre vágyók számára. Természetesen van egyszerűbb módja is a környék felfedezésének: a hosszú, kilométereken át húzódó, egyenes fjord mellett naponta több hajókirándulás is indul. Stavangerben és Forsandban vehetünk jegyet sétahajókra, de mehetünk komppal is – ezek Stavangerből, Lauvvikból, Forsandból, Songesandból és Lysebotnból indulnak.

Innen látszik, hova kanyarog le az út

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET