Norvegia va crea 10 noi parcuri naționale în speranța combaterii crizei climatice

Extinderea va oferi Norvegiei un total de 57 de parcuri naționale.

Parcurile naționale sunt de obicei menite să păstreze o bucată de natură deosebit de frumoasă sau cu floră/faună unice, dar Norvegia speră că mărirea numărului de parcuri naționale va servi și scopului de combatere a schimbărilor climatice.

Foto: Unsplash

Norvegia a anunțat recent că va crea 10 noi parcuri naționale prin adăugarea a patru parcuri complet noi și transformarea a șase zone de conservare în parcuri naționale. Norvegia intenționează, de asemenea, să extindă opt parcuri naționale deja existente.

"Pierderea biodiversității datorată dezvoltării industriale și intervenției umane este una dintre cele mai mari provocări din lume", a declarat Sveinung Rotevatn, ministrul norvegian al climei și mediului într-un comunicat de presă, adăugând că Norvegia nu face excepție de la impactul acestei amenințări asupra naturii. "Prin urmare, guvernul vrea acum să inițieze mai multe procese de protecție în cazul în care atât municipalitățile locale, cât și Agenția Norvegiană de Mediu recomandă construirea unui parc național", a spus Rotevatn.

Foto: Unsplash

Cele patru noi parcuri naționale - toate situate în vestul Norvegiei - vor fi Hornelen în Bremanger; Masfjordfjella în Masfjorden și Alver; Øystesefjella în Kvam, Samnanger și Vaksdal; și Alpii Sunnmøre din Ørsta. Parcurile naționale extinse vor include Rohkunborri, Blåfjella-Skjækerfjella, Skarvan-Roltdalen, Femundsmarka, Dovre, Jostedalsbreen, Jotunheimen și Raet. Jotunheimen este deja printre cele mai populare parcuri naționale ale țării, deoarece găzduiește lanțul muntos Jotunheimen, care nu numai că are cei mai înalți munți din Norvegia, ci și cele mai înalte vârfuri din nordul Europei.

Norvegia are în prezent 47 de parcuri naționale, inclusiv unele care sunt desemnate situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO atât pentru patrimoniul lor cultural, cât și pentru cel natural.

AMI MÉG ÉRDEKELHET