Mikor nyitják meg újra a Notre-Dame-székesegyházat a pusztító tűzvész után?

Napra pontosan egy év múlva kellene megnyílnia a párizsi katedrálisnak. Készen lesz addig?

Fotó: Shutterstock


A Notre-Dame-székesegyház restaurálása 2022-ben kezdődött meg, miután előtte két évig tartott a szerkezet biztosítása. A párizsi székesegyház várhatóan 2024 végén nyitja meg újra kapuit a látogatók és a katolikus misék előtt. Ez kevesebb mint hat évvel azután lesz, hogy egy sokkoló tűzvész elpusztította az Párizs egyik szimbólumának számító épület tetejét.

A párizsi Notre-Dame-székesegyház helyreállítása jó ütemben halad, így a jelen állás szerint tartani lehet a francia hatóságok által közvetlenül a tűzvész után kitűzött 2024. december 8-i újranyitási határidőt. A 2024 nyarára tervezett párizsi olimpiára azonban még nem lesz teljesen kész. Az EuroNews szerint Rima Abdul Malak kulturális miniszter azt mondta, hogy bár a székesegyház egy év múlva már nyitva lesz a nagyközönség előtt, ez "nem jelenti azt, hogy a felújítás teljes egészében lezárul majd". Hozzátette: 2025-ben még folytatódnak majd a munkálatok".

Fotó: Shutterstock

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a 12. századi gótikus remekművet úgy építik újjá, ahogyan a tűzvész

előtt volt. Vagyis a restaurálás magába foglalja az Eugene Viollet-le-Duc építész által tervezett, 96 méter magas, 19. századi torony újjáépítését is.

A Notre-Dame helyreállításán naponta mintegy 1000 ember dolgozik Franciaország minden tájáról.

Párizsi kiállítások a Notre-Dame-ról

Fotó: presse.louvre.fr

Az év elején nyílt meg a Notre-Dame de Paris: a helyszín szívében című kiállítás, amely az újjáépítésen dolgozó több száz mesterember előtt tiszteleg.

Az ingyenes tárlat a székesegyház előtti földalatti installációban látogatható.

A kiállítás rávilágít a székesegyház helyreállításán folyó munkálatokra, bemutatja a kézművesek szakértelmét, és a tűzvészből megmentett műalkotások közül is felvonultat néhányat. Eközben a Louvre-ban 2024. január 29-ig tekinthető meg a Notre-Dame-székesegyház: a kezdetektől Viollet-le-Ducig című kiállítás. A tárlat több mint 120 alkotáson keresztül mutatja be a katedrális kincsestárának történetét.

AMI MÉG ÉRDEKELHET