Ismerd meg Opatiját, az Adria romantikus göngyszemét!

Gazdag történelmének köszönhetően a horvátországi Opatija (Abbázia) lenyűgöző műemlékekkel, gyönyörű parkokkal és csodálatos szállodákkal várja a látogatókat.

Fotó: Unsplash

A települést valamikor 1400 körül alapították, amikor a bencés szerzetesek apátságothoztak létre itt. A város horvát és olasz neve (Opatija, ill. Abbazia) is erre az apátságra utal. A magyar nyelvterületen az olasz verzió terjedt el, ezért Opatija a korabeli iratokban és térképeken Abbázia néven található meg. A város hosszú ideig az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, fénykorában gyakran második Karlsbadként emlegették.

Fotó: Shutterstock

Az egykori halászfalu nyugodt élete akkor pezsdült fel, amikor egy fiumei kereskedő, Iginio Scarpa 1845-ben egy villát épített itt, köré pedig egy szubtropikus jellegű parkot telepített. Opatija, azaz Abbázia iránt egyre nőtt az érdeklődés, különleges klímájának köszönhetően már 1889-ben gyógyhelynek nyilvánították. A Monarchia minden részéből érkeztek ide a gyógyulni vágyó arisztokraták. Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy ne csak nyaraló-, hanem telelőhely legyen belőle.

Sorra épültek a gyönyörű főúri paloták és a pazar szállodák, még Ferenc József császár is gyakran a kellemes klímájú Opatijában töltötte a teleket a hideg Bécs helyett. A Monarchia felbomlását követően csökkent a népszerűsége, és a fürdőváros elvesztette idegenforgalmi vezető szerepét a térségben.

A Forbes magazin Opatiját 2021-ben Európa egyik legromantikusabb városává választotta, és a városban akár nyáron, akár télen sétálva mi magunk is meggyőződhetünk arról, hogy a döntésük helytálló volt. A 12 kilométer hosszú Lungomare sétány az Adria egyik legszebb parti sétánya. A promenádot Ferenc József építtette felesége, Sissi részére.

Fotó: kvarner-touristik.com

A sétány mentén találhatjuk a város legszebb épületeit. Az elegáns Hotel Mozart Opatija a város fénykorába repíti vissza a vendégeket, miközben a mai kornak megfelelő kényelmet nyújtja. Klasszikus stílusú bútorai a 19. és a 20. század fordulójának békebeli hangulatát idézik fel, a romantikát pedig csak fokozza, hogy remek kilátás nyílik innen Opatijára és az Učka-hegy alatti zöldövezetben található, gyönyörű villákra.

Fotó: Pexels

Az Iginio Scarpa által építtetett és a feleségéről elnevezett neoklasszicista Villa Angiolina körül egy egzotikus park terül el, amely a nagyközönség előtt is nyitva áll. A Lungomare mentén állították fel a Leány a sirállyal szobrot, amely Opatija szimbóluma lett. A város felett található az Učka Nemzeti Park, amely természetvédelmi terület – gyalog 4-5 óra alatt feljuthatunk a hegytetőn lévő kőtoronyhoz, ahonnan belátható az egész Kvarner-öböl.

Fotó: Shutterstock

Opatija hosszú partszakasza számos remek stranddal büszkélkedhet. A homokos és betonos Slatina a gyerekes családok kedvence, ide ráadásul még a négylábú kedvenceket is beengedik. Az Angiolina park mellett található Lido különlegessége, hogy nyáron szabadtéri mozi is működik itt. Az Opatijához közeli Ičići település strandja szintén gyerekbarát, itt játszótér is várja a kicsiket, dél felé továbbhaladva, Lovranban pedig a fenyőerdők által szegélyezett Peharovo strandon mártózhatunk meg a tengerben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET