Csendes görög sziget, gyönyörű strandokkal – ez Thászosz!

Az Égei-tenger legészakibb szigetét gyakran emlegetik zöld smaragdként, és a megállapítás egyáltalán nem túlzó: a görög szigetek sorában Thászosz valóban egy ragyogó zöld ékkő.

Fotó: Shutterstock

A mindössze 380 négyzetkilométer területű Thászosz neve az erdőt jelentő "dassos" ógörög szóból származik, ami jól jellemezi a sziget természeti környezetét: mindenütt illatos fenyőerdőket találunk, amelyek a zöld minden árnyalatában pompáznak. Bár Thászoszra eljutni nem egyszerű, cserébe viszont ez a varázslatos sziget buja növényzettel, kellemes klímával, tiszta levegővel és gyönyörű strandokkal várja a pihenni vágyókat. A hangsúly a pihenésen van: Thászosz egy csendes hely, amelyet eddig elkerült a tömegturizmus.

Fotó: Shutterstock

Mivel Thászosznak nincs repülőtere, ezért először a görög szárazföldön fekvő Thesszalonikit vagy Kavalát érdemes célba venni, ahonnan Keramoti kikötőjéig kell autózni. Innen óránként indul kb. 45 perces kompút Thászosz fővárosa, Limenasz Thászou felé. A sziget legalább 3000 éve folyamatosan lakott hely, ókori múltja pedig még a jelenben is érvényesül, különösen a fővárosban és környékén. Az amfiteátrumban napjainkban is megnézhetünk egy-egy ókori tragédiát, de kiváló akusztikájának köszönhetően kortárs koncerteket is tartanak benne. A történelem iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan a város központjában található Régészeti Múzeum, ahol különféle leleteket láthatunk a paleolitikumtól kezdve egészen a római időkig.

www.youtube.com

12 Best Beaches in Thassos Island, Greece

Akik görög szigeten akarnak vakációzni, a kristálytiszta tengert, a friss, sós levegőt és az autentikus görög konyhát keresik. Thászosz mindezt a legmagasabb színvonalon tudja nyújtani, sőt, van még egy óriási előnye: éjszakai is nyugodtan aludhatunk, ugyanis a fővároson kívül sehol sincsenek zajos, bulizós bárok. Thászosz minden strandja kifogástalan, közülük a Golden Beach néven is ismert, aranyhomokos Chrissi Amoudia a legszebb, de Marmara, Aliki, Trypiti, Paradise, La Scala, Pachis, Notos strandjai is felhőtlen pihenést ígérnek. Délutánonként a legendás görög meltemi, azaz az Égei-tengeren feltámadó hűsítő északi szél teszi enyhébbé a forróságot.

Fotó: Pixabay

Thászosz emberemlékezet óta híres fehér márványáról, melyet templomok és utak építésére használtak. Sőt, a sziget délkeleti részén, Alyki és Koinyra között egy kis hétköznapi luxust is láthatunk – itt ugyanis márvánnyal kövezték ki az utat. Ezt a márványt használták az epheszoszi Artemisz-templom építéséhez, de szobrokat is készítettek belőle. A thászoszi fehér márvány egyediségét az is bizonyítja, hogy még a világ legmagasabb tornya, a dubaji Burdzs Kalifa építéséhez is felhasználták. A szigeten ma is bányásznak márványt, és a türkizkék vizű strandjáról híres Vathi közelében az ókori márványbánya is megtekinthető.

AMI MÉG ÉRDEKELHET