Grillfinomságok – 4 recept kerti sütögetéshez

A nyárral együtt a grillszezon is beköszönt, mely a remek társasági programon túl egyúttal finom ételeket is jelent.

Fotó: Shutterstock

Ha már összejött a család vagy a baráti társaság, akkor ne ragadjunk le az unalomig ismert ételeknél, hanem ismerkedJünk meg bátran néhány új ínyencséggel is! Íme négy recept, ami garantáltan még emlékezetesebbé teszi a grillezést.

​Zöldséges saslik

Fotó: Wikimedia

Hozzávalók: 6 dkg csiperke, 6 dkg cukkini, 4 dkg kaliforniai paprika, 1-2 evőkanál étolaj, só, fekete bors

A kockára vágott gombát, cukkinit és paprikát szépen ismétlődő sorrendben húzzuk fel a nyársra. Megsózzuk és megborsozzuk, majd kevés olajjal megcsepegtetjük. Ezt az ételt általában szabadban, rostélyon vagy rácson készítjük, ha mégis serpenyőben sütjük, akkor ne tegyünk a serpenyőbe zsiradékot a sütéshez, mert a szabadtéri sütésnél sem kerül alá. Közepesnél melegebb hőfokon lévő serpenyőben süssük a két nyársat.

Grillezett csirkecombok/csirkeszárnyak

Fotó: Pixabay

Hozzávalók a grillpáchoz:1 csésze extra szűz olívaolaj, 2 fej fokhagyma, 2 evőkanál tej, 1 kiskanál édes vagy csípős őrölt paprika, só

Az olívaolajba keverjük bele a sót és az őrölt paprikát, majd adjuk hozzá a tejet és az átpasszírozott fokhagymát. Jól keverjük össze, forgassuk bele a csirkecombokat, és már mehet is a grillsütőre. Időnként forgassuk meg a csirkét, és locsoljuk meg a mártással. Friss salátával, sült zöldségekkel tálaljuk!

Sajttal töltött fűszeres sült paprika

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:4 db zöld- vagy kápia paprika, 1 doboz cottage sajt, 5 dkg kecskesajt (vagy bármilyen egyéb sajt, amit szeretünk), 1 evőkanál tejföl, 1 teáskanál majonéz, 4 szelet sonka, só, bors, petrezselyem, tárkony

A sajtokat lereszeljük és összekeverjük a fűszerekkel, tejföllel, majonézzel és sonkával. A paprikákból levágunk egy csíkot, hajókat készítünk. A paprikacsíkokat összekockázzuk és hozzákeverjük a krémhez. Beletöltjük a paprikákba. 5 percig sütjük, majd kivesszük, megszórjuk még sajttal, visszatesszük, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad és pirulni kezd. A maradék töltelékkel vagy kis salátával tálalhatjuk.

Sült marinált szardínia

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók: 50 dkg szardínia, 1 db paradicsom, 1 db lila hagyma, olívaolaj, fokhagyma, rozmaring, só, bors

Mossuk át a halakat, vágjuk le a fejüket, majd a nyaktól a farokig vágjuk fel a hasukat és ujjal távolítsuk el a belsőségeket. Kenjük be sóval, olívaolajjal a halak belsejét, tehetünk beléjük kis rozmaringot és fokhagymaszeleteket is. Tegyünk egy edénybe olívaolajat, apróra vágott fokhagymát, sót, rozmaringot, helyezzük bele a szardíniákat is és marináljuk (pácoljuk) őket 1–2 órán át. A halakat helyezzük egymástól ujjnyi távolságra a grillsütőre és néhány perc alatt süssük készre őket. Ízlés szerint joghurtos mártogatóssal vagy salátával fogyasszuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET