O metodă medievală a revenit la modă la Florența

Metoda nu a mai fost folosită de secole. Pe atunci era necesară din cauza epidemiei de ciumă.

Foto: Unsplashed

Ferestre de vinuri, în italiană buchette del vino – dacă ai vizitat Florența, poate ai observat micile ferestre care se deschid în pereții magazinelor, către stradă. Acestea au fost zidite sau ornate de-a lungul secolelor, însă acum și-au redobândit funcționalitatea.

Foto: Instagram

Fereastră de siguranță

Atracțiile medievale ale orășelelor toscane sunt destinații turistice apreciate. Adesea însă nici nu observăm micile detalii de pe ulițele pavate, cum ar fi un panou memorial, o statuie mică, fântână sau chiar aceste ferestre minuscule pe pereți, care de fapt sunt adevăratele simboluri ale regiunii. Majoritatea au fost zidite - doar câteva magazine și proprietari de case au restaurat deschizăturile străvechi. Conform președintelui Asociației Ferestrelor de Vinuri (The Wine Window Association), a fost necesară zidirea acestora cu ocazia inundației din 1966, care a distrus majoritatea ușițelor ce închideau aceste deschizături, considerate monumente istorice.

Ferestrele de vinuri au fost decupate în pereți cu ocazia epidemiei de ciumă, pentru a putea servi clienții cu vin și mâncare fără a-i atinge.

Pe acea vreme, apa potabilă nu se filtra, nu se curăța, așadar populația obișnuia să bea vin, care, evident, trebuia cumpărat. În Florența putem descoperi peste 150 de astfel de ferestre, iar noi am făcut o selecție pentru voi. În galeria foto vă arătăm cum aceste ferestre sunt reutilizate în 2020 în timpul pandemiei de coronavirus pentru servirea cocktailurilor, cafelelor, prăjiturilor și înghețatei de către diferite restaurante sau magazine – și astfel își păstrează funcția originală, pentru a evita răspândirea virusului.

Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Unsplashed


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET