În loc de cozonac și brad... Obiceiuri interesante de Crăciun din întreaga lume!

Există țări și popoare în care există tradiții chiar surprinzătoare legate de Crăciun.

Cine sunt băieții Yule, de ce mănâncă japonezii KFC de Crăciun și cu ce se merge la biserică în Venezuela?

PE ROLE ÎN BISERICĂ – VENEZUELA

Foto: Pixabay

În Caracas, capitala Venezuelei, vara este în plină desfășurare în decembrie, așa că nu este prea surprinzător că oamenii merg cu rolele. Care în plus sunt și foarte religioși, sosind în fiecare zi pe role la slujba de dimineață. Acest ritual ciudat are loc în săptămâna dinaintea Crăciunului și este atât de răspândit, încât multe drumuri cu trafic intens din capitala Venezuelei sunt închise până la ora 8 dimineața, astfel încât credincioșii să ajungă în siguranță la biserică.

TROLLI DE CRĂCIUN – ISLANDA

Ilustrație: Icelandair

În Islanda, cadourile copiilor sunt aduse de trolli, adică de cei 13 băieți Yule. În cele 13 zile premergătoare Crăciunului, fiecare dintre băieții Yule vizitează pe rând copiii, surprinzându-i cu o mică farsă în fiecare zi, iar fiecare troll are o „specialitate” diferită: unul sperie trântind ușa, altul se uită pe fereastră, al treilea fură mâncare și așa mai departe. Și ce fel de cadou lasă în urmă spiridușii? Dulciuri sau cartofi care putrezesc...

CAGANER ÎN SCENA NAȘTERII – CATALONIA

Foto: Flickr/Oriol Gascón i Cabestany

Caganerul este o mică figură țărănească, înfățișată făcându-și nevoile, cu pantalonii jos, ce este plasată în scene de naștere din Catalonia. Caganerii sunt atât de importanți pentru catalani încât încercările anterioare ale guvernului de a-i scoate din scenele de naștere publice au stârnit controverse pe scară largă. Astăzi, caganerii înfățișează și celebrități, de exemplu întreaga echipă națională de fotbal poate fi cumpărată în această ipostază, la fel și politicienii sau familia regală engleză.

Și ce caută o astfel de păpușă în scenele de Crăciun?

Conform celei mai simple și mai răspândite teorii, agricultorul fertilizează solul cu acest act, ceea ce va rezulta într-o recoltă bogată, adică aduce noroc.

MENIU FAST-FOOD – JAPONIA

Foto: Shutterstock

În țara insulară, mâncarea unui lanț de fast-food a devenit masa de Crăciun în multe familii: binecunoscutul pui prăjit picant de la Kentucky Fried Chicken. Dar cum s-a putut întâmpla acest lucru? Tradiția s-a răspândit în anii 1970, când fast-food-ul american KFC a lansat o campanie publicitară de Crăciun, dar la vremea respectivă nici ei nu se gândeau că va avea un asemenea succes, întrucât această tradiție se menține de zeci de ani. Sloganul campaniei a fost: „Kentucky pentru Crăciun”! Campania a fost răspândită în întreaga lume, iar în Japonia se bucură de o popularitate continuă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET