Observarea ecologică a balenelor în Islanda

În Islanda putem observa animalele fără a le dăuna lor sau mediului natural.

Foto: Getty Images


Organizațiile pentru protecția animalelor nu consideră o soluție etică urmărirea vizuală a viețuitoarelor, dar din ce în ce mai mulți oameni își dau seama că merită să ne apropiem de ei doar într-un mod în care să nu provocăm stres animalului și nici să nu dăunăm mediului lor. În Húsavík (Islanda) acest lucru este deja posibil.

Foto: Getty Images

Tururile încep din acest sat pescăresc islandez, deoarece zona este foarte populară în rândul balenelor cu cocoașă. Orășelul este situat pe o insulă chiar vizavi de Reykjavík, trebuie deci să călătorim puțin din capitală pentru a privi de pe vapoare electrice cele mai mari mamifere din ocean. Nimic nu dovedește mai bine pasiunea pentru balene a celor din Húsavík ca faptul că în oraș funcționează și Muzeul Balenelor, unde expoziții interactive îi așteaptă pe turiști pe tot parcursul anului.

Foto: Getty Images

Uriașele animale de 30 de tone au fost speriate până acum de vapoarele zgomotoase, însă vehiculele marine moderne, cu propulsie electrică alunecă în liniște pe apă. Pe un asemenea vapor pot urca 50 de pasageri curioși. Bărci cu pânze mari au ieșit din port și până acum, dar dacă vântul nu este potrivit, nu ajung până la apele adânci care le plac balenelor, așa că aceste corăbii prietenoase cu natura nu reprezintă o soluție sigură pentru turiștii curioși.


AMI MÉG ÉRDEKELHET