Dolgok, amelyeket nem vihetünk fel az óceánjárók hajókra

Van ami veszélyes, van ami túl sok helyet foglal el.

Fotó: Pixabay


Egy óceánjáró hajón eltöltött nyaralás felejthetetlen élmény lehet, azonban néhány dologgal érdemes tisztában lenni, mielőtt a fedélzetre lépünk. A legtöbb utazó pontosan tudja, mit tilos felvinni a repülőgépekre, azt viszont már jóval kevesebben, hogy a hajótársaságok milyen dolgokat nem engedélyeznek.

​FELFÚJHATÓ STRANDKELLÉKEK

Fotó: Toni Cuenca / Unsplash

Elsőre meglepőnek tűnik, de a legtöbb óceánjáró fedélzetén tilos felfújható strandkellékeket (matracokat, fánkokat, banánokat) használni. Amint az óceánjárókon dolgozó Lucy Southerton is elmondja egy YouTube-videójában, ennek a helyhiány az oka: a gumimatracok túl sok helyet foglalnak el a medencékben. Összecsomagolt formában persze nyugodtan vihetünk ilyen eszközöket, és partraérés után bármikor használhatjuk is őket.

​EGYES ELEKTROMOS HÁZTARTÁSI ESZKÖZÖK

Hiába tűnik jó ötletnek, hogy saját elektromos kellékeinket használjuk az úton, jó eséllyel nem engednek fel vele a hajóra vagy büntetést kell fizetnünk. Egy hajgöndörítővel még nincs gond, de vasalót, gőzölőt, ventilátort vagy kenyérpirítót nem érdemes becsomagolni: mivel tűzveszélyesek lehetnek, a személyzet alighanem elkobozza őket.

​WALKIE-TALKIE / BÉBIMONITOR

Southerton beismeri a videójában, hogy maga sem teljesen érti miért vannak kitiltva a hajókról az URH adó-vevők, de feltételezhető, hogy valamilyen módon befolyásolják a hajók irányítását vagy kommunikációját. Más a helyzet bébimonitorokkal, hiszen elég veszélyes lenne, ha a szülők a kabinban hagynának egy csecsemőt, miközben ők a bárban iszogatnak. Southerton azt is mondja, hogy ezek valószínűleg nem is működnének megfelelően a hajókon.

​DRÓNOK

Fotó: Shutterstock

Bár egyre népszerűbbek és elterjedtek az egész világon, az óceánjárók fedélzetén – akárcsak magánterületeken – szigorúan tilos drónokat használni. Ezt a személyzet ellenőrzi is a bszálláskor, így a fedélzeti filmezéshez és fotózáshoz be kell érnünk a telefonunkkal és a hagyományos gépekkel.

​HAMVAK

Akadnak olyan utazók, akik egy szerettük hamvait szeretnék a hajóról a tengerbe szórni. Ezt alapvetően nem tilos, de vannak bizonyos korlátozások: felszálláskor a személyzetnek be kell mutatni a halotti bizonyítványt, és tájékoztatni kell őket arról, hogy a “tengeri temetésről”.

AMI MÉG ÉRDEKELHET