Gubbio Szerb Antal szemével – legyünk mi is utasok a holdvilágban!

Kamaszkori lázálmok, különös barátságok és egy felejthetetlen olaszországi utazás – Szerb Antal nyomában járunk az umbriai Gubbióban.

Idén lenne 120 éves a tragikus sorsú író és irodalomtörténész, Szerb Antal, akit a legtöbben a számos nyelvre lefordított, regényéről, az Utas és holdvilágról ismernek. A könyv főszereplője, Mihály Olaszországot felfedező, spirituális túrára indul, miután nászútján eltávolodik az ifjú arától. Mihály múltja mellett a csodálatos Itáliát is megismerjük, köztük egy rejtett városkát, az umbriai Gubbiót, amelyet most Szerb Antal nyomán mi is felfedezünk. Aki pedig további olasz élményekre vágyik, annak ajánljuk az író utazásait megörökítő A harmadik torony című írást is.

3 spirituális hely

Illusztráció: Piros Zoltán

Via dei Consoli

Fotó: 123rf


Gubbio legismertebb látnivalói a halottak kapui. Az úton épült több száz éves házaknak két kapujuk van, az egyiket használják, a másik azonban be van falazva. A falat csak akkor bontják ki, ha egy koporsót visznek ki a házból, és vissza is építik, nehogy a halott visszatérhessen. A szomszédos utca pedig a Via Baldassini, a könyvben itt pillantotta meg Mihály a szerzetes Ervint.

Palazzo dei Consoli

Fotó: 123rf


A 14. század első felében épült gótikus, tornyos palota a város jelképe. Ma múzeumként funkcionál, múltja azonban jóval sötétebb: még ma is láthatjuk azt a vasketrecet, amelyben megszégyenítésül közszemlére tették a tolvajokat és egyéb bűnözőket.

Sant’Ubaldo bazilika

Fotó: Instagram


Az óvárosból egyórás sétával juthatunk fel a hegyen lévő, a 16. század elején épült kolostorba, ahová a regényben Mihály az éjszaka közepén zarándokolt el. Az ő idejében még bizonyosan középkoribb volt a hangulat, ma azonban már a második világháborús bombázások után felújított templom és persze ajándékbolt várja a látogatókat.

Gubbiói érdekességek

A farkas legendája

A legenda szerint Gubbiót egy megtermett farkas tartotta rettegésben, mígnem Assisi Szent Ferenc szembetalálkozott vele, keresztet rajzolt a levegőbe, és Krisztus nevében megparancsolta neki, hogy ne bántson senkit – és „farkas testvéremnek" szólította, mire a fenevad megszelídült, és a továbbiakban a városiak etették.

Gubbio a tévében

A városkában forgatták Terence Hill itthon is ismert tévésorozata, a Don Matteo első nyolc évadának külső jeleneteit. A sorozat telitalálat annak, aki a város hangulatában való elmerülés mellett némi izgalomra is vágyik, és kedveli Bud Spencer örök pajtását.

A regényhős nyomán

Közel fekszik Assisi Szent Ferenc szülővárosa. Itt is talált végső nyughelyre, a róla elnevezett, a város fölé magasodó, gótikus bazilika kriptájában. Végigjárhatjuk a szent életének legfontosabb állomásait, majd beülhetünk egy kávéházba a Minerva szoborral szemben, miként azt a regényben Mihály is tette.

AMI MÉG ÉRDEKELHET