Így kaphatsz 30 ezer eurót azért, hogy Toszkánába költözz

Fotó: Shutterstock


Toszkánában házat venni sokak bakancslistáján szerepel, de a régióban az ingatlanok köztudottan drágák. Ha azonban gyorsan cselekszel, ez az új ajánlat megfizethetővé teheti az álmodat. Toszkána regionális hatóságai bejelentették, hogy akár 30 000 eurót is fizetnek azoknak, akik a fogyatkozó népességű hegyi városokba költöznek.

A vidéki városok és falvak Olaszország-szerte népesedési válsággal küzdenek. Mivel a lakosok a jobb munkalehetőségek miatt a városokba költöznek, a kis közösségek elhagyott házakkal és stagnáló gazdasággal küzdenek. Az utóbbi időben a helyi önkormányzatok különböző ötletes megoldásokat találtak ki a lakosok számának növelésére, beleértve az ingatlanok akár 1 euróért történő eladását is. Toszkánában a hatóságok úgy döntöttek, hogy fizetnek az embereknek, hogy letelepedjenek a nehéz helyzetben lévő településeken. A "Lakás a hegyekben 2024" elnevezésű új program keretében a kérelmezők 10 000 és 30 000 euró közötti támogatást kapnak egy ház megvásárlásához.

Fotó: Shutterstock

Ennek azonban egy 5000 főnél kevesebb lakosú hegyvidéki településen kell lennie - Toszkánában 119 ilyen település van. Ezenkívül a pénzügyi hozzájárulás nem haladhatja meg az ingatlan megvásárlási és felújítási költségeinek 50 százalékát. A toszkán hegyvidék "egyedülálló szépségű terület, ahol olyan falvakat kell újra felfedezni, amelyek azonban az elnéptelenedéstől szenvednek" - mondta Stefania Saccardi, Toszkána regionális alelnöke. "A döntés, hogy ezek közül a települések közül valamelyikben éljünk, ezért kihívás és lehetőség is egyben, különösen a fiatalok számára".

Fotó: Shutterstock

Ezzel együtt szigorú feltételekhez van kötve, hogy ki pályázhat a támogatásra. A pályázóknak uniós vagy legalább 10 évre szóló tartózkodási engedéllyel rendelkező nem uniós állampolgároknak kell lenniük, továbbá valamely olasz városban vagy településen bejelentett lakóhellyel kell rendelkezniük, de nem szabad hegyvidéki településen élniük (az Olasz Nemzeti Statisztikai Intézet által meghatározott kategóriák szerint). A pályázatokat a Toszkána régió honlapján található online űrlapon lehet benyújtani július 27-éig.

AMI MÉG ÉRDEKELHET