5 hasznos tanács, amivel olcsóbb lehet az utazás és a szállás

A Bounce Travels utazási iroda összeállított egy listát azokról a tényezőkről, amelyeket figyelembe véve jelentősen csökkenthetjük az úti költségeket.

Fotó: Shutterstock


Rugalmasság

Az egyik legjobb módja a spórolásnak, ha nem ragaszkodunk egy konkrét időponthoz, illetve úti célhoz. Ha például egy adott régiót szeretnénk meglátogatni, ne csak a nagyobb repülőtérre induló járatokat nézzük, mert a kisebb repülőterekre érkező gépek sok esetben olcsóbbak. Ezen felül, amennyiben időnk engedi, ne ragaszkodjunk például egy szombati induláshoz, hiszen az köztudott, hogy a hétvégi napokon általában jóval drágábbak a repülőjegyek, mint hétköznap. De a visszaindulás dátumával is játszhatunk: nézzünk rá arra, hogy melyik napokon érdemes haza indulnunk, hiszen az árak ennek függvényében is változhatnak. Sokszor megéri, ha nem a nyaralást időzítjük a szabadságunkhoz, hanem a legkedvezőbb utazási opcióknak utánajárva a szabadságunkat igazítjuk a kedvezőbb járatokhoz.

Ne ragaszkodjunk a hétvégéhez

Fotó: Shutterstock

Az előbbi ponthoz kapcsolódóan azzal is trükközhetünk, hogy a hétvégi kiruccanást hétköznapokra időzítjük. Persze nem mindenki teheti meg, hogy szabadságot vegyen ki, ám ha van lehetőségünk hétköznap utazni, akkor sokat spórolhatunk, ugyanis ilyenkor nemcsak a repülőjegyek, de a vonatok és a távolsági buszok jegyei is olcsóbbak. Ha pedig nem tudnánk „megszökni” a munkahelyünkről, a péntektől vasárnapig tartó nyaralás helyett jobban járunk azzal, ha a három napos hétvégét szombattól hétfőig tartjuk.

Időzítés

A Bounce Travels szerint érdemes a délutáni órákban foglalni, ugyanis ilyenkor például az üzleti útra indulók már nagy eséllyel megszervezték az utazásukat. Ezen felül ahhoz, hogy a lehető legkedvezőbb áron jussunk hozzá a repülőjegyekhez, a cég azt javasolja, hogy ne csupán a legfőbb árösszehasonlító oldalakat böngésszük végig, hanem nézzünk rá a kisebb portálokra is. Utóbbiaknál gyakran nagyobb kedvezményekkel, alacsonyabb árakkal találkozhatunk.

Emellett figyeljünk oda az árváltozásokra is!

Az egyszerűnek hangzó megoldásról ugyan sokan hallottak már, de sokszor elfeledkezünk beállítani az egyébként igazán hasznos funkciót. Ezért is érdemes kipipálnunk az „értesítést kérek” kockát az adott járat esetében, hiszen így egészen gyorsan lecsaphatunk a kedvezőbb ajánlatokra. Erre például a népszerű Skyscanner és a Kayak portálokon is van lehetőségünk.

Hallgassunk a helyiekre!

Fotó: Unsplash

Amikor olyan közkedvelt úti célok meglátogatását tervezzük, mint például Párizs, Velence vagy Barcelona, jól járhatunk, ha a helyiek tanácsára hallgatunk. A legnépszerűbb programok ugyanis sokszor a legdrágábbak, a helyi lakosok viszont pontosan tudják, melyek azok a helyek, ahol autentikus, de pénztárcabarát élményben lehet részünk. A kevésbé ismert túraútvonalaktól kezdve a hangulatos bárokig, a helyiek véleményéről online (például Facebook-csoportokban, Redditen) is tájékozódhatunk, de ha nem vagyunk szívbajosok, akkor ott helyben is kikérhetjük egy-egy helyi lakos véleményét.

Okosan kössünk biztosítást!

Az utasbiztosítás megkötését gyakran az utolsó pillanatra hagyjuk, ez a szokás viszont nem annyira kedvez a pénztárcánknak, mivel a last minute opciók ma már sokszor jóval drágábbak, mint az előre meghozott döntések. Amennyiben egy évben többször is útnak indulnánk, azt is érdemes megfontolnunk, hogy ne egyéni, hanem mondjuk éves biztosítást kössünk. Továbbá a Bounce szerint nem mindig javasolt az utazásszervező cég/portál ajánlatát elfogadnunk; mielőtt döntést hoznánk, mindenképpen nézzünk körül a piacon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET