Miért és kinek lehet előnyös alternatíva a house sitting a hotel helyett?

A folyamatosan emelkedő szállásdíjak miatt egyre többen keresnek pénztárcabarát utazási formákat.

Fotó: Shutterstock


A house sitting keretén belül szállásért cserébe mások otthonára – gyakran állataira, növényeire – vigyázhatunk a világ bármely pontján addig, amíg az eredeti tulajdonosok nyaralnak. Mindez jó alternatíva lehet azok számára, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak, hogy több napi szállásdíjat fizessenek ki egy másik országban.

A house sitting alatt leggyakrabban a háziállatok és a növények gondozására kérik fel a tulajdonosok a jelentkezőket, nagyobb munkát nem kell a kiválasztott jelentkezőnek végeznie. Ilyenkor ugyan a közlekedési, illetve a mindennapi költségeket magunknak kell fedeznünk, ám a szállásért nem kell semmit fizetnünk.

Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy valakiből house sitter váljon, regisztrálnia kell az ezzel foglalkozó portálok egyikén.

Ilyen például a Trusted House Sitters, a Nomador vagy a Mind My House, de a főleg önkénteskedésre fókuszáló Workaway-en is bőven találunk lehetőségeket. Ezeken a weboldalakon általánosan egy egy évre szóló regisztrációs díj megfizetése után tudunk elkezdeni nézelődni. Érdemes minél részletesebben kitölteni a profilunkat, hiszen a tulajdonosok gyakorlatilag vadidegenek kezébe adják a lakáskulcsot, így – a szimpátián túl – valószínűleg azok közül fognak választani, akikről elegendő információt olvashatnak.

Fotó: Unsplash

A house sitting, ezen belül is a pet sitting (állatvigyázás) egyébként igazán a pandémiát követően kapott szárnyra, ugyanis a koronavírus idején a megváltozott munkakörülmények hatására egyre többen kezdtek el háziállatokat tartani. Az angliai Trusted House Sitters oldal például a vírus vége felé 130 százalékos növekedést tapasztalt a regisztrált felhasználók számában. A legnagyobb boom a 23 és 35 éves korosztályban ment végbe, ahol mintegy 147 százalékkal növekedés volt tapasztalható a regisztrált felhasználók körében. Azzal pedig, hogy egyre több ember fogadott maga mellé valamilyen háziállatot, egyre nagyobb szükség alakult ki olyan emberekre, akik nyaralás, vagy egyéb, utazást igénylő elfoglaltság esetén gondoskodnak a tulajdonosok kedvenceiről.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Fabby González / Unsplash

Castillo de Chapultepec, Mexikóváros, Mexikó

A költségek csökkentése mellett számos további előnnyel is járhat a house sitting.

Mivel rendszerint mielőtt „beköltöznének”, a house sitterek egy-egy napot eltöltenek az adott lakás tulajdonosával, ezért sokkal nagyobb az esély arra, hogy igazán jó helyi ajánlásokat fogunk kapni. Emellett általában a tulajdonosok a szomszédoknak is bemutatják a leendő sittert, hogy legyen kihez fordulni probléma esetén. Az ilyen lehetőségek gyakran egy-két hétre, de az sem nem ritka, hogy akár pár hónapra szólnak – emiatt lehet az is, hogy többen mint az albérlet alternatívája tekintenek a house sittingre. Ez idő alatt ugyan nem tehetünk hosszabb kiruccanásokat, de a megoldás összességében mind az utazni vágyó embereknek, mind a tulajdonosoknak kedvező.

AMI MÉG ÉRDEKELHET