Opatija, perla romantică a Adriaticii!

Datorită istoriei sale bogate, orașul croat Opatija întâmpină vizitatorii cu monumente impresionante, parcuri frumoase și hoteluri minunate.

Foto: Unsplash

Localitatea a fost fondată undeva în jurul anului 1400, când călugării benedictini au întemeiat aici o mănăstire. Și denumirea croată și italiană a orașului (Opatija, respectiv Abbazia) se referă la această abație. Multă vreme, orașul a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, fiind adesea menționat ca al doilea Karlsbad în perioada sa de glorie.

Foto: Shutterstock

Viața liniștită a fostului sat de pescari a fost înviorată când în 1845 un negustor din Rijeka, Iginio Scarpa, a construit aici o vilă și a plantat în jurul ei un parc subtropical. Interesul pentru Opatija a crescut continuu, datorită climei sale speciale a fost declarată stațiune balneară încă din 1889. Aici au venit aristocrați care voiau să se vindece din toate părțile Monarhiei Austro-Ungare. De aici, a fost doar un pas pentru a deveni nu doar o stațiune de vacanță de vară, ci și una de iarnă.

Foto: Pixabay

Palate aristocratice minunate și hoteluri somptuoase au fost construite unul după altul, chiar și împăratul austriac Franz Joseph a petrecut adesea iarna în clima plăcută din Opatija în loc de Viena rece. După dizolvarea imperiului, popularitatea sa a scăzut, iar orașul balnear și-a pierdut rolul de lider în turismul din regiune.

Foto: Pixabay

În 2021, revista Forbes a ales Opatija unul dintre cele mai romantice orașe europene, și plimbându-ne prin oraș fie vara, fie iarna, putem vedea că decizia lor a fost corectă. Promenada Lungomare, lungă de 12 kilometri, este una dintre cele mai frumoase promenade de coastă ale Adriaticii, fiind construită de Franz Joseph pentru soția sa, Sissi.

Foto: kvarner-touristik.com

De-a lungul promenadei găsim cele mai frumoase clădiri din oraș. Elegantul Hotel Mozart Opatija duce înapoi oaspeții în perioada de glorie a orașului, oferind în același timp confort modern. Mobilierul său în stil clasic evocă atmosfera liniștită a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, iar romantismul este sporit de priveliștea magnifică a orașului și a vilelor minunate din zona verde de sub Muntele Učka.

Foto: Pexels

Construită de Iginio Scarpa și numită după soția sa, Vila Angiolina este realizată în stil neoclasic și este înconjurată de un parc exotic, deschis și publicului. Lângă Lungomare a fost ridicată statuia Fata cu pescăruș, care a devenit simbolul Opatijei. Deasupra orașului se găsește Parcul Național Učka, o rezervație naturală. Durează 4-5 ore de mers pe jos pentru a ajunge la turnul de piatră de pe vârful muntelui, de unde se vede întregul Golf Kvarner.

Foto: Shutterstock

Linia lungă de coastă a Opatijei se mândrește cu multe plaje frumoase. Slatina, cu nisip și beton, este preferata familiilor cu copii, în plus, aici sunt acceptate și animalele de companie. Plaja Lido, situată lângă parcul Angiolina, este specială pentru cinematograful în aer liber care funcționează vara. Plaja din locaitatea Ičići, aproape de Opatija este, de asemenea, prietenoasă cu copiii, așteptându-i pe cei mici cu un teren de joacă, iar mai la sud, în Lovran, putem face o baie în mare pe plaja Peharovo, înconjurată de păduri de pini.

AMI MÉG ÉRDEKELHET