3+1 capitale verzi ale Europei

Pe urmele destinațiilor naturale

Foto: 123rf

Tot mai mulți copaci, alei pentru biciclete și pentru pietoni, reducerea poluării aerului și a poluării fonice: orașe unde e ușor să trăiești sănătos și să te destinzi, în armonie cu mediul natural și urban.

Copenhaga

Foto: 123rf

Ocupă un loc de elită pe lista orașelor cu cei mai fericiți și mai sănătoși oameni din lume. Nu întâmplător a pornit din Danemarca conceptul Hygge, care presupune o stare de siguranță, armonie, liniște interioară și exterioară. Abordarea ecologică a danezilor este dovedită cel mai bine de faptul că și-au propus ca până în anul 2025 Copenhaga să devină un oraș cu emisii extrem de reduse de dioxid de carbon. Mai mult, turiștii pot face baie în locurile special amenajate din portul orașului – aici nu trebuie să se îngrijoreze de gradul de curățenie al apei, doar de temperatura ei. Să ne luăm bicicletele și să pornim la drum, viața cicliștilor de aici este mult înlesnită printr-o excelentă rețea de drumuri pentru cicliști, dotată inclusiv cu coșuri de gunoi. Este o adevărată plăcere să traversezi modernul pod Cykelslangen, pedalând pe două roți. O altă aventură ce merită încercată este pe bărcile dotate cu panouri solare, perfecte pentru un picnic pe apă! Se poate bea o cafea pe malul canalului Nyhavn, unde a locuit Hans Christian Andersen, și trebuie încercată provocarea culinară oferită de piața Torvehallerne cu multitudinea fructe, condimente, cărnuri afumate, brânzeturi și sendvișuri (smørrebrød). Tivoli este unul dintre cele mai vechi parcuri de distracții în funcțiune – încă un loc ce nu trebuie ratat în Copenhaga, unde în anotimpurile mai calde vizitatorii se pot delecta și cu muzică live.

Spațiul public verde din capitala Danemarcei însumează peste 2200 hectare.

Lisabona

Foto: 123rf

Plimbându-ne prin orașul vechi, deluros din Lisabona ne vine greu să ne închipuim cum au reușit să introducă cu succes sistemul comunitar pentru biciclete electrice, orașul dispunând și de cele mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice. Desigur, vom aprecia și plimbările pe străzile pietruite, bogate în artă stradală și în viață de noapte din Bairro Alto, chiar și urcarea scărilor interminabile pentru o priveliște specială. Pentru efort, ne putem răsplăti cu o ginjinha (lichior de cireșe) servită într-un păhărel de ciocolată, eventual într-un cadru completat de senzuala muzică fado în fundal... Iubitorii de dulce trebuie să meargă spre Turnul Belem și cofetăria tradițională care oferă dulcele original Pastéis de Belém. Pentru iubitorii naturii, nu trebuie ratat parcul Florestal de Monsanto.

76 la sută dintre locuitorii Lisabonei locuiesc într-un perimetru de 300 de metri de spațiu verde.

Ljubljana

Capitala Sloveniei are o întreagă rețea de spații verzi și alei rezervate bicicliștilor și mersului pe jos. Centrul romantic, de ambele părți ale râului ce traversează orașul nu este foarte mare – poate fi descoperit cu ușurință pe jos ori pe două roți: nu putem omite nici Podul Triplu sau cetatea. Colectarea selectivă a deșeurilor funcționează bine în oraș, la fel și reciclarea – în zona centrală a orașului în loc de tomberoane, gunoiul este adunat în rezervoare subterane. Odată ce am ajuns în Ljubljana trebuie să vizităm Parcul Tivoli și grădina botanică (Botanični Vrt), aceasta din urmă găzduind peste 4500 de specii diferite.

Orașul asigură 542 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.

Oslo

Foto: 123rf

Foto: 123rf

În 2019, Oslo a fost aleasă Capitala Verde a Europei datorită tot mai multor „hoteluri verzi" din oraș, dar norvegienii nu se opresc aici, sunt un exemplu prin clădirile inovatoare, care țin cont de mediul natural, aflate în zona rezidențială Vulkan. Oslo este înconjurat de păduri și fiordul Oslo. În centrul orașului există zone în care mașinile sunt interzise, iar plajele naturale de pe coastă oferă o experiență revigorantă și relaxantă. După vizitarea expoziției de la Muzeul Navelor de Viking putem ieși pe mare și noi, luând feribotul către insulele din jur ori pe jos, către plajele din PeninsulaBygdøy. Vara, ștrandurile Huk și Paradisbukta sunt perfecte pentru grătar, volei pe plajă sau înot. De-a lungul aleii pietonale din port, saunele își așteaptă turiștii obosiți pentru relaxare totală.

În transportul public, 56% dintre tramvaie, trenuri și metrouri funcționează cu sursă de energie regenerabilă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET