Unul dintre cele mai dramatice orașe-fantomă din lume este mai aproape decât crezi

Situat în regiunea Basilicata din sudul Italiei, între Apulia și Calabria, Craco este considerat unul dintre cele mai dramatice orașe-fantomă din lume.

Foto: Shutterstock


Cocoțat pe o stâncă la aproape 400 de metri deasupra nivelului mării, orașul a fost fondat în secolul al VIII-lea î.Hr. de greci care se refugiau de malarie. Datorită poziției sale speciale, a devenit mai târziu un loc strategic pentru supraveghere și apărare militară în timpul domniei lui Frederic al II-lea, iar în secolul al XV-lea avea patru palate magnifice.

Dezvoltarea localității Craco este ilustrată de faptul că, dacă în 1277 avea 450 de locuitori, după 1500 populația a crescut la aproape 1500, iar la începutul anilor 1560 avea 2600 de locuitori. În ciuda prosperității sale, soarta sa a atins un punct de cotitură pe care puțini ar fi putut bănui la acea vreme că va însemna sfârșitul așezării. În 1963, alunecările de teren au provocat prăbușirea câtorva case, iar localnicii au fugit într-un sat din apropiere.

Deși câțiva dintre cei care s-au agățat de vechile lor locuințe au rămas în Craco, un alt dezastru a lovit mai puțin de un deceniu mai târziu: o inundație în 1972. Deși atunci era deja clar că satul avea puține șanse de supraviețuire, acesta a rezistat timp de opt ani. Dar Craco nu a supraviețuit cutremurului din 1980, care i-a pecetluit soarta, iar ultimii locuitori au părăsit orașul de piatră.

Deși este oficial interzis să intri în oraș, chiar și cu riscul propriei siguranțe, mulți oameni încă se aventurează în ruinele clădirilor abandonate. Orașul, abandonat timp de aproape jumătate de secol, a fost înscris pe lista de situri prioritare a Fondului Patrimoniului Mondial.

Foto: Shutterstock

CALCATA

Deși Craco este în fruntea listei localităților abandonate din Italia,după Pompei, nu este singurul oraș fantomă din Apenini. Poggioreale, în vestul Siciliei, este unul dintre acestea, distrus și el de un cutremur în 1968. Fossa, în Abruzzo, a avut o soartă similară în 2009, iar turiștii s-au înghesuit să descopere casele sale abandonate. În cele din urmă, Calcata, la mai puțin de 50 de kilometri de Roma, se află pe marginea unei stânci vulcanice fragile, iar autoritățile au decis în anii 1930 să o închidă ca măsură de precauție. Satul a fost în mare parte abandonat timp de abia trei decenii, cu excepția câtorva hipioți care și-au găsit refugiu acolo. De atunci, populația din Calcata s-a îmbogățit oarecum, artiștii stabilindu-se în micul cătun și creând cel mai cool sat din lume.

AMI MÉG ÉRDEKELHET