Dacă culorile îți influențează starea de spirit, atunci te vei simți bine în aceste localități

Iată câteva orașe al căror cod de culoare se impregnează ușor pe retină!

Foto: Shutterstock

Zărim o nuanță de culoare ce ne amintește de o vacanță de demult. Nu-i de mirare, căci unele amintiri sunt atât de bine ancorate în anumite culori, precum punctele de atracție esențiale ale unui oraș vizitat.

Roșu – Marrakech, Maroc

Foto: Shutterstock

Unul din cele mai importante orașe regale ale Marocului, Marrakech, este definit de un roșu aprins ce ne duce în lumea de poveste a celor „O mie și una de nopți”. Atmosfera este asigurată de străzile pline de clădiri roșii, culoarea intensă creând un peisaj plăcut atât în miezul zilei, sub soarele arzător, cât și la amurg.

Galben – Versailles, Franța

Foto: Shutterstock

Galbenul de Versailles a devenit un concept bine cunoscut în arta plastică. Fondatorul castelului, Ludovic al XIV-lea, s-a autoproclamat Regele Soare, astfel în decorarea fațadei palatului a fost folosită doar culoarea galben-ocru, amintind de culoarea caracteristică soarelui.

Alb – Aşgabat, Turkmenistan

Foto: Shutterstock

Capitala Turkmenistanului poartă pe drept atributul „albă”. Materialul de construcție oficial este marmura albă, aceasta fiind folosită la clădirile publice sau în combinație cu aurul. Conform ordinului președintelui din anul 2018, pe străzile orașului pot circula doar mașinile de culoare deschisă – asta pentru a crea o imagine plăcută în ansamblu.

​Roz – Jaipur, India

Foto: Shutterstock

Clădirile importante din Jaipur au fost vopsite în roz în anul 1876, pentru primirea vizitei prințului Albert, soțul reginei Victoria. Orașul din regiunea nordică Rajastan, încercuit de forturi, și-a păstrat culoarea roz a teracotei încă din acea vreme.

Albastru – Júzcar, Spania

Foto: Pixabay

Casele oraşului din Andaluzia au fost zugrăvite în albastru în 2011, în cadrul campaniei promoționale a filmului „Ștrumpfii”. Acțiunea planificată a fi una temporară a atras însă atât de mulți turiști, încât localnicii au votat pentru menținerea nuanţei.

Culorile curcubeului – Cape Town, Africa de Sud

Foto: Unsplash

Cartierul Bo-Kaap din Capetown a devenit cunoscut datorită caselor multicolore aflate pe străduțele pavate cu piatră. Coloniștii olandezi au construit casele drept adăposturi pentru sclavi, iar comunitatea islamică din localitate a cumpărat aceste case de-a lungul timpului, zugrăvindu-le în culorile curcubeului, ca semn al libertății.

AMI MÉG ÉRDEKELHET