Orașe cu mulți hoți de buzunare

6 sfaturi care te ajută să nu fii ținta hoților de buzunare!

Foto: Getty Images

Crezi că ești călător experimentat, care nu poate fi surprins? S-ar putea să existe orașe în care chiar și tu să fii păcălit cu ușurință de hoți. Vă prezentăm locurile unde trebuie să ai mare grijă și trucurile prin care poți evita să fii jefuit.

Foto: Getty Images

Dacă ar fi să clasificăm evenimentele ce pot distruge o vacanță aparent perfectă, jaful ar fi cu siguranță pe primele locuri, și probabil nici nu există vreun călător care să nu fi fost vreodată jefuit de un hoț de buzunare sau tâlhar. Dacă ne-au fost furate actele, este foarte dificil să le înlocuim, mai ales dacă nu există ambasadă în apropiere sau dacă administrația funcționează greu din cauza pandemiei de coronavirus. Tocmai din acest motiv să fim și mai prudenți, să folosim seifurile din hoteluri și să ne luăm asigurare de călătorie! Dacă ne dorim o vacanță previzibilă, liniștită, citește care sunt cele mai nesigure orașe din lume, iar la finele articolului oferim și sfaturi prin care poți evita să fii remarcat de infractori.

LISTA NEAGRĂ

Pe baza informațiilor și experienței editorilor și a călătorilor, TripAdvisor a întocmit lista acelor orașe în care sunt mulți hoți și unde trebuie să avem și mai mare grijă de valorile și documentele noastre.

  1. Barcelona
  2. Roma
  3. Praga
  4. Madrid
  5. Paris
  6. Florența
  7. Buenos Aires
  8. Amsterdam
  9. Atena
  10. Hanoi

Pe locul întâi se găsește Barcelona, orașul având numeroase atracții unde se adună mulți privitori, în plus metroul de obicei aglomerat este un mijloc de transport popular în rândul turiștilor, situație ideală pentru hoții de buzunare. În 2011, conducerea orașului a încercat să limiteze criminalitatea, a și reușit pentru câțiva ani acest lucru, dar în 2018 siguranța publică a scăzut din nou, la Barcelona fiind înregistrate în medie pe zi aproximativ 289 de furturi minore de la începutul anului. Este interesant că și Madrid, celălalt mare magnet turistic al Spaniei, ocupă locul patru în clasamentul orașelor pline de hoți de buzunare. Și Italia este reprezentată cu două mari orașe pe listă, similar metropolelor spaniole mai sus amintite. Roma și Florența sunt pline de atracții aglomerate, unde hoții pot lucra neobservați. Este important de știut că hoții de buzunare nu atacă doar în muzee sau în transportul public, dar și la festivalurile de stradă populare, carnavale, târguri de Crăciun și alte sărbători similare în aer liber – iar întunericul este un avantaj în plus pentru ei.

Foto: Unsplash

6 SFATURI CARE TE AJUTĂ SĂ NU DEVII ȚINTA HOȚILOR DE BUZUNARE!

  • Să ne fotografiem documentele, cartea de identitate, pașaportul, permisul de conducere și polița de asigurare, lăsând la locul de cazare documentele originale.
  • De obicei hoții de buzunare nu sunt infractori singuratici, ci lucrează în grupuri: în timp ce unul ne distrage atenția (cu semnarea unei petiții, colectarea unei donații pentru nevoiași sau date turistice, ori pur și simplu cafeaua lui se varsă „accidental" pe noi), colegul lui ne jefuiește. Dacă cineva se apropie în acest fel, să ne ținem bine geanta lângă corp și, desigur, să nu lăsăm nimic important în buzunare.
  • Să acordăm o atenție sporită în intersecții la semafoare, în locurile aglomerate, în mijloacele de transport: toți se așteaptă la mai puțin spațiu personal și să fie atinși, împinși de străini... Mulți oameni nici nu realizează că în aceste momente se ajunge mai ușor în buzunarele și gențile lor.
  • Hoții de buzunare remarcă turiștii după haine și echipamente, și mult mai des atacă străinii pierduți, nesiguri, decât localnicii care se mișcă cu încredere. Să încercăm să ne îmbrăcăm într-un mod în care să nu ieșim în evidență.
  • Faptul că verificăm prea des și cu prea multă grijă buzunarele și obiectele pe care le avem la noi poate fi, de asemenea, un indiciu ce oferă o informație importantă hoților, și anume că deținem lucruri de care avem mare grijă.
  • Unul dintre cele mai sigure trucuri ale hoților de buzunare care lucrează în echipe este când unul dintre ei se preface că are nevoie de ajutor: se simte rău, s-a accidentat, a fost jefuit, și-a pierdut telefonul sau copilul, etc., apoi se folosește în cel mai ticălos mod posibil de amabilitatea noastră pentru a ne jefui în timp ce încercăm să ajutăm pe altcineva.
AMI MÉG ÉRDEKELHET