Elképesztő látvány, ahogy az óriáshajók áthaladnak a szűk Panama-csatornán

A Csendes- és az Atlanti-óceánt összekötő mesterséges csatorna a tengeri kereskedelem egyik központja, évente közel 15 000 hajót engedve át zsilipein.

Fotó: Shutterstock

Bár a Szuezi-csatorna mintájára akarták megépíteni, annál sokkal progresszívebb megoldást találtak a hajók átnavigálására a szűk csatornán. A világ egyik legmodernebb építményén 11 óra alatt lehet átjutni.

Már az 1500-as években a spanyol telepesek is használták a Panama-földszorost: a gyarmatosítók ezen az útvonalon szállították az Amerika nyugati partjain rabolt aranyat, hogy aztán az atlanti-óceáni kikötőkből Európába vigyék tovább. IMivel a szoros fontos kereskedelmi központnak számított, minden félnek az volt az érdeke, hogy fejlesszék a területet, így többek közt vasutat is építettek, hogy a kereskedelem még gördülékenyebben menjen.

Illusztráció: Shutterstock

A Panama-csatorna zsiliprendszere

Azt tudtad például, hogy a Panama-csatorna csak 1999-ben lett Panamáé? És azt, hogy becslések szerint 27 500 ember vesztette életét a több zsilipes, bonyolult csatorna megépítése közben? Az építkezés során elterjedt járványok, földcsuszamlások és árvizek rengeteg emberéletet követeltek. Miután elkészült, a csatornának köszönhetően az amerikai vízi kereskedelem jelentősen felgyorsult. Egyes hajózási útvonalak a felére csökkentek, például a New Yorkból San Franciscóba vezető út 22 500 km-ről 9500 km-re csökkent.

Mivel a csatorna nagyon szűk és a 3 zsilip működtetése komoly műszaki üzemeltetési és tervezési munka, így meghatároztak egy maximális hajóméretet, ami még átfér a zsilipen: ez az ún. Panamax. Amely 2016-ig volt érvényben, míg át nem adták a legújabb zsilipet, amelyen a Panamaxnál nagyobb méretű hajók is átférnek, így már az Új-Panamax méret a mérvadó. A videóból kiderül, a hatalmas óceánjárók hogyan navigálnak át a vontatóhajók segítségével a szűk csatornán!

A Panama-csatorna működése és egy kis történelem:

fb.watch

Log In or Sign Up to View
AMI MÉG ÉRDEKELHET