Étterem vagy galéria? Mindkettő! Öt különleges hely a nagyvilágból!

A fine dining és a képzőművészet párosítása izgalmas ötlet – olyan helyeket mutatunk be, ahol ezt mesterfokon űzik.

Fotó: Facebook

Vannak, akik nemcsak finomakat szeretnek enni, de fontos nekik a kifogástalan hangulat is. Íme, öt olyan étterem, ahol a kiállított műtárgyaknak köszönhetően mindkettőből részesülhetnek.

Le Gavroche, London

Aki régimódi, de elegáns helyen szeretne étkezni, ahol klasszikus, francia konyhával várják, akkor a két Michelin-csillagos La Gavroche-t ajánljuk. A tágas és tradicionális étteremben a nyolcfogásos degusztációs menü kóstolása közben végigjárathatjuk a tekintetünket Picasso, Miró és Dalí művein.

Osteria Francescana, Modena

Akik kedvelik a kortárs művészetet, nem fognak csalódni a modenai hálózat egyik éttermében sem. A séf, Massimo Bottura maga is műkedvelő, de nem csak a falakon láthatunk modern alkotásokat, számos szobor is helyet kapott az Osteria Francescanában, ráadásul az étkészletek és maguk az ételek is úgy díszelegnek az asztalon mint műalkotások. A három Michelin-csillagos étteremben helyet kapott Gavin Turk Trash című szobra, de láthatunk Maurizio Cattelan, Damien Hirst és Takasi Murakami által jegyzett alkotásokat is.

Kronenhalle, Zürich

Fotó: Facebook

Bár a Kronenhalle 1924 óta üzemel étteremként, a kulturális terület felé csak a 40-es években kezdtek nyitni a tulajdonosok, amikor összebarátkoztak a hozzájuk be-betérő művészekkel. Picasso, Matisse és Miró műveit gyűtögetve, majd az alkotóktól érkező ajándékként jött össze a az egyedi kollekció. Ha elfogyasztottuk a finom vacsoránkat, kérjük meg a felszolgálókat, hogy mutassák meg Marc Chagall, Georges Braque vagy Robert Rauschenberg műveit.

Casa Lever, New York

Fotó: Facebook

A hely, ahol az olasz ízek és vendégszeretet, valamint a modern művészet vár – az emblematikus New York-i étterem amitt vált híressé, hogy összesen 32 darab Warhol-kép díszelgett a falán. Azóta változott a kínálat: 2019-ben Damian Hirst brit művész képei váltották fel Andy Warhol szitanyomatait.

Atlas, Atlanta

Fotó: Facebook

Ez a fine-dining étterem már első pillantásra is nagyon elegáns, leginkább egy privát elit klubra hasonlít, de szerencsére nem az! A tipikus amerikai konyha található a menün, a falakon pedig a 20-21. század modern alkotásai: Francis Bacon, Picasso, Léonard Tsuguharu Foujita. Az Atlas kistestvérét, a The Garden Roomot is érdemes megnézni, amelynek enteriőrjét Klimt festményei ihlették és csupa friss növény és virág borítja a falakat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET