Încă un record obținut de Paris – este orașul cu cele mai mari venituri din turism

Un nou raport al Consiliului Mondial De Călătorie și Turism (WTTC) arată că Parisul este cel mai puternic oraș turistic din punctul de vedere economic.

Foto: Unsplash

Studiul celor de la WTTC realizat împreună cu instituția Oxford Economics a analizat câțiva indicatori cheie, cum ar fi mărimea sumelor cheltuite local de către turiști sau contribuția sectorului turistic la PIB și la gradul de ocupare al forței de muncă. Conform WTTC, Parisul își va menține poziția fruntașă încă 10 ani, dar în 2032 locul 1 va fi preluat de către Beijing. Aparent și un alt oraș chinez, Shanghai, va trece în fața Parisului.

Foto: Unsplash

Epidemia Covid-19 a avut un impact devastator asupra turismului, în special în marile orașe din lume. Pe măsură ce granițele s-au redeschis, mulți călători au ales destinațiile de coastă și cele rurale mai puțin populate în pofida excursiilor de tip city break, dar ultimele date ale WTTC arată că vacanțele petrecute în orașe cresc din nou în popularitate. În aceste condiții, Parisul a devenit cea mai puternică destinație din lume din punctul de vedere economic.

În 2022 sectorul turistic având aproape 36 de miliarde de dolari drept contribuție directă la PIB-ul local.

Foto: Pixabay

Beijing

Cu toate acestea, WTTC prezice că peste 10 ani capitala Franței va fi pe locul trei, deși contribuția directă la PIB va crește la 49 de miliarde USD. Beijingul este în prezent al doilea cel mai puternic oraș cu destinație turistică, cu venituri de aproape 33 de miliarde USD – însă este de așteptat ca peste 10 ani această sumă să se ridice la 77 miliarde USD.

Turismul din China a înregistrat o creștere fenomenală în ultimul deceniu.

Țara a investit în noi hoteluri, infrastructură de transport și noi destinații turistice. Toate aceste investiții vor avea un efect vizibil și în Shanghai, unde valoarea actuală de 30 de miliarde USD a sectorului turistic va crește la 71 miliarde USD până în 2032.

Foto: Unsplash

Orlando

În acest moment metropola chineză se află pe locul 4 după Paris, Beijing, respectiv Orlando, capitala parcurilor tematice ale lumii, a cărui contribuție la PIB fost evaluată la 31 de miliarde USD în 2022. Conform predicțiilor făcute de WTTC, această sumă va crește la 45 de miliarde USD până în 2032, ceea ce atunci va fi de ajuns pentru locul patru pe listă.

Las Vegas este singurul oraș din top 5 care se preconizează că își va menține locul, rămânând a cincea cea mai puternică destinație din punctul de vedere economic. Anul trecut, sectorul de călătorie și turism din Las Vegas au fost în valoare de aproape 23 de miliarde USD și este de așteptat să crească până la peste 36 de miliarde USD până în 2032.

Foto: Unsplash

Varșovia

O ascensiune promițătoare este preconizată și pentru Varșovia, care a înregistrat o creștere de 14,4% a contribuției sale la PIB în 2022 față de 2019 și Sanya, orașul chinez de coastă care a devenit o destinație turistică populară în ultimii ani, rezultatul fiind o creștere de 10,2% .

Conform WTTC, în următorul deceniu călătoriile și turismul sunt pe cale să devină un motor cheie al creșterii economice, cu o creștere mai rapidă decât alte sectoare, generând 126 de milioane de noi locuri de muncă în întreaga lume.

AMI MÉG ÉRDEKELHET