Dincolo de stereotipii – Parisul necunoscut

Haideți să vedem curiozități care nu se găsesc în fiecare ghid turistic.


parizs paris eiffel
Foto: Getty Images

Cum este comemorată prințesa Diana la Paris? Ce eveniment gastronomic important are loc anual în oraș? Cum să ne orientăm în districtele pariziene?


Mini Statuia Libertății

Foto: Instagram

În 1886, francezii le-au oferit americanilor Statuia Libertății, apoi câțiva ani mai târziu comunitatea americană din Paris a dat francezilor o copie de patru ori mai mică. Replica stă acum pe o mică insulă artificială a Senei. În oraș există însă și o copie a flăcării în mărimea inițială, dedicată memoriei prințesei Diana, care a suferit un accident mortal de mașină în Paris, în tunelul Pont de l'Alma.

Campionatul de baghete

Foto: Unsplash

Anual este aleasă cea mai bună baghetă din oraș și, deși sună amuzant, este vorba o afacere foarte bună. Concursul Le Grand Prix de la Baguette este organizat din 1994, iar câștigătorului i se face reclamă pe tot felul de forumuri internaționale: de la ghiduri turistice până la rețele de socializare, peste tot putem vedea unde merită să mănânci cele mai bune baghete din Paris. De altfel, juriul este format din 6 localnici aleși la întâmplare.

Sperietoare transformată în simbol

Foto: Unsplash

Ne putem imagina Parisul fără Turnul Eiffel? Astăzi, imensa construcție modernă s-a contopit în peisajul urban, dar mulți s-au opus când a fost ridicat (pentru expoziția mondială din 1889). Chiar și acum sunt parizieni care nu-l suportă. Artiști, scriitori și sculptori renumiți au batjocorit la acea vreme turnul aflat în construcție, numindu-l stâlp urât de lampă sau schelet.

Bătrânul parizian

Foto: Le Procope

Cea mai veche cafenea din Paris care funcționează și azi, Le Procope, și-a deschis porțile în 1686. Este ciudat, dar luxoasa cafenea pariziană în stil baroc este cu aproape un secol mai bătrână decât Statele Unite, stat fondat în 1776.

Carbogazos?

Foto: Instagram

Puteți găsi cișmele cu apă potabilă în tot orașul, cu apă de bună calitate – ceea ce nu înseamnă mare lucru în Europa, dar parizienii pot să bea sifon din aceste rezervoare din metal care nu arată neapărat foarte bine.

Sindromul Paris

Foto: Unsplash

Știai că există Sindromul Paris? Din fericire, acesta nu este o boală, fiind afectați doar acei turiști dezamăgiți care se așteptau la mai mult din partea Parisului, decât acesta poate oferi. Mulți își imaginează un oraș asemănător cărților poștale romantice înainte de a sosi în capitala franceză, deși în metropola – împreună cu suburbiile – de 10 milioane de locuitori nu totul este frumos sau curat. În plus, nu doar în metrou, ci la fiecare atracție sunt foarte mulți turiști, așa că trebuie să stăm ore în șir la coadă pentru a intra într-un loc faimos, iar asta știrbește mult din farmecul experienței.

8 luni

Foto: Unsplash

Louvre nu este doar un simbol al Parisului, dar este și unul dintre cele mai importante și mai mari (73 mii de metri pătrați) muzee din lume. Este atât de imens și conține atât de multe opere celebre, încât și ghizii turistici ne sugerează să îl vizităm pe parcursul a mai multe zile, dacă putem. Ei bine, dacă am vrea să privim de îndeaproape fiecare piesă de artă din clădire, ar însemna să petrecem 8 luni în muzeu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET