Kicselezhetőek a párizsi tömegközlekedés olimpia idejére megduplázott árai

Ötkarikás bérlettel készül a francia főváros.

Fotó: Shutterstock


Július végén elkezdődik Párizsban a 2024-es nyári olimpia, és a világ legnagyobb sporteseménye miatt alaposan megemelkedtek a szállásdíjak (is) a francia fővárosban. Ezzel szemben egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk a tömegközlekedésen.

Hivatalosan július 26-án (gyakorlatilag azonban már 24-én) rajtolnak Párizsban a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok versenyei, ami jelentős mértékben felveri az árakat a francia 13 milliós metropoliszövezetű nagyvárosban. Az ötkarikás játékok idején több mint 16 millió látogatót várnak a francia fővárosba, amely speciális bérletekkel készül arra, hogy megkönnyítse a turisták mozgását.

Ennek érdekében alkotta meg a párizsi régió közlekedésért koordináló Île-de-France Mobilités a korlátlanul használható Paris 2024 Travel Pass kártyát. Ezt a bérletet egyelőre csak fizikai formában lehet megvásárolni, viszont a kedvezményes jegyek június közepétől már egy applikáción keresztül is elérhetőek lesznek: az egynapos jegy 16, az egyhetes bérlet pedig 70 euróba kerül majd.

Az olimpiai bérletek azért jelentenek hatalmas kedvezményt, mert a játékok idejére kétszeresére nőnek a párizsi metrók, buszok, villamosok és RER vonatok árai – kivéve a bérlettel rendelkező helyiek és az előre megvásárolt Paris 2024 Travel Pass kártyával rendelkező külföldiek számára.

A Paris 2024 Travel Pass nem csupán a városon belüli közlekedésre lesz használható, hanem a Charles de Gaulle és az Orly repülőterekre is utazhatunk vele. Az olimpia versenyhelyszíneinek többsége Párizs külterületein fekszik: az atlétikai versenyeket és rögbimérkőzéseket a Saint-Denisben található Stade de France-ban, a vizes sportágakat Nanterre-ben és szintén Saint-Denisben, a lovas sportokat a Versailles-ban, az evezés és kajak-kenu versenyeit pedig a Vaires-sur-Marne területén rendezik meg – a bérlettel pedig valamennyi helyszínre eljuthatunk.

Beszerzéséhez csupán regisztrálni kell az Île-de-France Mobilités honlapján, és a a szervezők szerint legfeljebb 10 napon belül kézhez is kapjuk a kártyát. Jelenleg több mint 50 ország állampolgárai igényelhetik a Paris 2024 Travel Pass kiszállítását, ha viszont ragaszkodunk a digitális verzióhoz, akkor csak júniustól igényelhetjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET