Párizs krónikásának kedvenc helyei – Victor Hugo nyomában

Victor Hugo Vérbeli franciaként szerzett halhatatlanságot – születése 220. évfordulóján emlékezünk Párizs nagy mesélőjére.

Fotó: Shutterstock

Habár Victor Hugo a Franciaország keleti szegletében fekvő Besançon városában született 1802. február 26-án, és élete során emigrációba is kényszerült, nevének említésekor mégis Párizs jut először az olvasók eszébe. .

Victor Hugo, az emberi sorsok nagy tudója és krónikása, regényeiben kellő teret és figyelmet fordított a szeretett, ám elfogulatlanul látott metropolisz részletes bemutatására, esetenként akár házról-házra történő leírására. Hugo, akinek életét és életművét végigkísérte a romantikus regény műfaja, már életében klasszikus lett, annak ellenére is, hogy sosem követte az aktuális irodalmi divathullámokat. Párizsban járva nem érdemes kihagyni a nevéhez köthető helyszíneket.

Notre-Dame

Fotó: Unsplash

Hugo egyik legismertebb regényének, A párizsi Notre-Dame-nak igazából nem Quasimodo és Esmeralda a főszereplői, hanem maga a katedrális. Alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, hogy ezzel kezdetét vegye egy heroikus építkezés, amely 1345-ig tartott. Az eredmény magáért beszél: a grandiózus építmény túlélte a forradalmárok csonkításait, ahogy a 2019-es tragikus tűzvészt is.

Place des Vosges

Fotó: Shutterstock

Place des Vosges

Az egykori Place Royal kedvelt lakóhelye volt a párizsi elitnek. A tér környékén fényűző palotákban éltek az olyan előkelőségek, mint Richelieu bíboros vagy Marion Delorme, a korszak hírneves kurtizánja. A 6. szám alatt áll az egykori Hôtel de Rohan (ma Maison de Victor Hugo), ahol az író több mint másfél évtizedig lakott. Egykori otthona ma is látogatható.

Párizs 8. kerülete

Fotó: Unsplash

Az író volt a főváros 8. kerületének polgármestere is, majd az 1849-es választásokon bekerült a Nemzetgyűlésbe. Meggyőződéses ellenzékiként rendszeresen felszólalt III. Napóleon – az általa „Kis Napóleon” gúnynéven megjelenített császár – kormánya ellen, röpiratokat szerkesztett, és fegyveres felkelésre is buzdított. Emiatt egy időre el is kellett menekülnie Franciaországból. A 8. kerület ma Párizs szíve, itt található – többek között – a Champs-Élysées, az Élysée-palota, a Madeleine-templom, a Grand Palais, a III. Sándor híd és a Concorde tér is.

Montfermeil

Fotó: Wikimedia

Párizs hírhedt külvárosa az A nyomorultak óta sem szépített renoméján, manapság is lepusztult, jobbára rászoruló emberek lakóhelye, mégis megér egy nappali sétát, hiszen egészen egyedi a hangulata.

Bibliothèque de l'Arsenal

Fotó: Shutterstock

A hajdani lőszerraktár területén lévő épületben vett részt Hugo a pályáját meghatározó irodalmi összejöveteleken, amelyeket Charles Nodier író vezetett. Ma a Bibliothèque nationale de France, azaz a nemzeti könyvtár egyik egysége.

Rue Notre-Dame-des-Champs

Fotó: Wikimedia

Victor Hugo ebben a belvárosi, tipikusan párizsi hangulatú utcában lakott az 1820-as évek végén, itt tartotta saját irodalmi összejöveteleit, többek között Honoré de Balzac részvételével

AMI MÉG ÉRDEKELHET