DE CE SUNT PAȘAPOARTELE DE CULORI DIFERITE?

În aeroporturi întâlnim aproape fiecare culoare, de la galben lime până la violet, dar de ce sunt pașapoartele de culori diferite?

Foto: Getty Images

Culorile pașapoartelor au importanța lor, în plusexistă și nuanțe incredibile. Am încercat să vedem de ce este important ca națiunile să-și distingă propriile documente de călătorie prin culoare. Deși nu există reguli internaționale stricte pentru culorile pașapoartelor, nuanțele nu sunt în niciun caz aleatorii. Țările aleg în general culori prin care aduc tribut culturii, politicii sau principalei religii a statului.

CE ÎNSEAMNĂ FIECARE CULOARE?

  • De exemplu țările islamice folosesc des coperți verzi de pașapoarte, această culoare fiind importantă în religia lor: verdele apare de mai multe ori în Coran și de fiecare dată este legat de generozitatea naturii, de noroc, succes, un fel de promisiune pozitivă. Mai multe lucrări îl menționează pe profetul Mahomed în ținută verde, inclusiv la Kaaba.
  • În schimb, țările Uniunii Europene folosesc pașapoarte de culoare vișinie, la fel și cele care doresc să adere la UE, ca de exemplu Turcia.
  • Pe de altă parte, Statele Unite au schimbat des culoarea: în a doua parte a secolului al XX-lea au alternat între bej, verde și diferite nuanțe roșii, până când în 1976 au rămas la albastru închis. De ce albastru? Pentru că această culoare apare și pe drapelul american.
  • Cetățenii numeroaselor țări caraibiene și sud-americane, printre ele Brazilia, Argentina și Uruguay folosesc pașapoarte albastre.

Foto: Getty Images

Membrii unor organizații primesc pașaport separat, adică nu cetățenia lor determină ce nuanță pot folosi. Interpol, de exemplu, oferă membrilor săi documente de călătorie negre, în timp ce albastrul pașapoartelor ONU este similar cu culoarea căștilor forțelor de menținere a păcii.

Sunt mai multe motive pentru care sunt preferate culorile mai închise: impuritățile sunt mai puțin vizibile pe ele, oferă un contrast frumos cu stema aurie și par mai... oficiale. Desigur, există și aici excepții: dacă de exemplu un cetățean suedez își pierde pașaportul, statul îi trimite imediat unul de urgență, intermediar, care este de culoare roz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET