Gata cu cozile la vamă? Finlanda testează în premieră mondială pașapoartele digitale!

Pasagerii care călătoresc cu anumite zboruri ale companiei Finnair vor putea trece prin controlul de frontieră folosind acreditarea digitală de călătorie (DTC), în loc să stea la coadă la controlul de frontieră.

Iluistrație: Shutterstock

Testarea pașapoartelor digitale din Finlanda face parte dintr-un proiect-pilot mai amplu al UE. Anul trecut, Comisia Europeană a propus țărilor să participe la testarea documentelor digitale. Odată ce vor fi colectate informații în cadrul acestor proiecte pilot, Comisia va utiliza informațiile obținute ca parte a unei propuneri de introducere a pașapoartelor digitale în restul UE cândva în viitor.

Foto: Shutterstock

Proiectul-pilot DTC este deschis pentru pasagerii care călătoresc cu zborurile Finnair către Londra, Edinburgh sau Manchester și este disponibil doar pentru cetățenii finlandezi. Conform Euronews, călătorii interesați să se ofere voluntar trebuie mai întâi să descarce pe smartphone aplicația dată. Apoi, trebuie să își facă o programare și să ia cu ei un pașaport fizic valabil la serviciul de documente al poliției, pentru a crea versiunea digitală. După aceasta, ei pot utiliza DTC la Aeroportul Helsinki atunci când călătoresc în Regatul Unit cu zborurile directe Finnair până la sfârșitul lunii februarie 2024, când se încheie perioada de probă. De fiecare dată când călătoresc, ei vor trebui să trimită datele lor prin intermediul aplicației către poliția de frontieră finlandeză cu 36 până la 4 ore înainte de zbor.

Foto: Shutterstock

Poliția de frontieră finlandeză susține că DTC "permite traversarea rapidă și fără probleme a frontierei, fără a compromite securitatea".

Dar ce înseamnă asta mai exact pentru călători?

Atunci când pasagerii finlandezi pleacă spre Marea Britanie de pe aeroportul din Helsinki, există în prezent linii speciale amenajate pentru voluntarii care testează serviciul. Un polițist de frontieră le va compara fotografia cu fotografia DTC făcută în momentul înregistrării la poliție. După ce își vor plasa smartphone-ul pe un cititor separat, vor trebui să se uite în fața unei camere de luat vederi. După ce vor fi verificați, vor trece de controlul de frontieră.


AMI MÉG ÉRDEKELHET