Elveszettnek hitt, különleges Beatles fotókból nyílik kiállítás

Kötelező program a Beatles és a pop-rock zene rajongóinak: londoni tárlat Paul McCartney fotóival.

Fotó: Paul McCartney

Paul McCartney a nagyközönség számára eddig ismeretlen fotóival nyit újra júniusban, három év szünet után a londoni National Portrait Gallery. A Beatles korai éveiben készült fényképekből június 28-ánnyíló kiállítás az Eyes of the Storm címet viseli majd.

Fotó: Paul McCartney

A Beatles együttes legendás tagja, Paul McCartney 2020-ban kereste meg a londoni National Portrait Gallery múzeumot azzal, hogy felfedezett egy köteg fényképet, amelyekről azt gondolta, hogy elvesztek. Nicholas Cullinan múzeumigazgató szerint rendkívüli fotókról van szó, amelyek egy fontos és nevezetes kulturális pillanatot örökítenek meg egy olyan ember szemével, aki „közel volt a tűzhöz”.

Fotó: Paul McCartney

A kiállításon több mint 200 olyan fotó lesz látható, amelyet McCartney 1963 decembere és 1964 februárja között készített zenekar tagjairól és a kísérőkről. A képek 35 mm-es fényképezőgéppel készültek New Yorkban, Washingtonban, Londonban, Liverpoolban, Miamiban és Párizsban. Vagyis a dalszerző-énekes felvételei azt az időszakot dokumentálták, amikor John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr nemzetközi kulturális jelenséggé váltak, az angliai koncertektől a New York-i Ed Sullivan Show-ban való fellépésig, amelyet 73 millió ember nézett a televízióban.

Illusztráció: npg.org.uk

National Portrait Gallery

Bár abban az időben oly sok kamera kapta lencsevégre a világhírű zenekart, a nyári tárlat fotói friss és exkluzív betekintést nyújtanak az együttes életébe, mindezt egy abszolút bennfentes szemén keresztül.

Júniusban, 81. születésnapja alkalmából, Paul McCartney könyvet is kiad a fotókból.

A National Portrait Gallery június 22-én nyit újra, a különleges tárlat június 28-tól október 1-ig látogatható majd. A londoni Trafalgar tér közelében található galéria 2020 tavaszán zárt be egy átfogó renoválás erejéig, amelynek keretében átalakították az előcsarnokot, létrehoztak egy tanulóközpontot, valamint teljesen újjászervezték a gyűjteményt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET