Știai de ce poate fi periculos să stai pe locul de la geam în avion?

O fostă însoțitoare de bord avertizează asupra riscurilor pe care le prezintă locurile populare.

Foto: Shutterstock


Mulți oameni ocupă în mod deliberat locurile la geam în avioane, pentru a avea o priveliște bună. Dar acest lucru are un efect negativ pe care mult mai puțini îl iau în considerare în timpul călătoriilor.

Nu doar turbulențele neașteptate pot reprezenta o amenințare la adresa siguranței pasagerilor aerieni. O fostă însoțitoare de bord, Kayla, a subliniat pe canalul său TikTok un lucru la care puțini oameni se gândesc atunci când își plănuiesc călătoriile: radiațiile UV care afectează pielea sunt cu atât mai puternice cu cât te afli mai aproape de soare. Și, cu toate că nu prea se obișnuiește să se folosească cremă de protecție solară înainte de a zbura, ia în considerare de acum încolo să te dai cu puțină cremă pe față și pe mâini, deoarece chiar și geamurile minuscule ale avioanelor lasă să intre multă lumină solară.

Geamurile filtrează destul de bine razele UVB, dar mai puțin razele UVA, iar acestea joacă un rol egal în apariția ridurilor, a arsurilor solare și a cancerului de piele. Acest risc a fost confirmat de un dermatolog și chirurg estetician, Dendy Engelman, într-un interviu pentru New York Post, care a declarat că riscul de deteriorare a pielii din cauza razelor UV este crescut în avioane. "Cu cât zburăm mai mult, cu atât mai mare este doza de radiații pe care o primim", a spus Engelman. Un alt dermatolog, Dr. Brendan Camp, a adăugat că "mai multe raze UV pot pătrunde în atmosferă în această perioadă, ceea ce ne expune pielea la un risc crescut".

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI ASTA! 5 LUCRURI PE CARE SĂ NU LE PURTĂM ÎN AVION

Un studiu din 2015 a constatat că piloții care zboară timp de aproape o oră la altitudini de 9-10 kilometri sunt expuși la aceeași cantitate de radiații ultraviolete ca și oamenii care stau la solar timp de 20 de minute. Cercetarea a concluzionat, de asemenea, că membrii echipajului de zbor sunt de două ori mai susceptibili de a dezvolta melanom în comparație cu o persoană obișnuită.

AMI MÉG ÉRDEKELHET