Petra, o destinaţie miraculoasă

Ruinele, mormintele uriaşe şi magia oraşului sculptat din stâncă din Iordania formează un complex unic.

Foto: Unsplash

O parte din filmul „Indiana Jones şi ultima cruciadă" din 1989 a fost filmată în Petra, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, însă localitatea din Iordania este printre puţinele destinaţii care în realitate sunt şi mai impresionante decât par în filmări.


Foto: Unsplash

Muzeu în aer liber

Foto: Unsplash

Independenţa totală a Iordaniei datează de-abia din 1946, însă istoria ţării începe undeva pe vremea Vechiului Testament. Nabateeni, greci, romani, arabi, cruciaţi şi turci şi-au lăsat amprenta pe această ţară: nu întâmplător localnicii spun despre Iordania că e un muzeu în aer liber, deschis 365 zile pe an.

Foto: Unsplash

În materie de patrimoniu construit, cea mai populară atracţie este Petra. Valea care duce până la oraşul din antichitate este un punct de interes în sine care-ţi taie respiraţia. Pereţii aproape drepţi, înalţi de 80-90 m se ridică lăsând pe alocuri doar un coridor de 2 m lăţime trecătorilor care vor să ajungă fie pe jos, fie călare sau pe spatele unei cămile, la ruinele aşezământului de odinioară.

Urmele unui popor misterios

Foto: Unsplash

Templele de 2.000 ani, mormintele şi străzile sunt ultimele urme ale unui popor nomad misterios, fostul centru de caravane ascuns între stâncile deşertului fiind capitala înfloritoare a unui trib arab, nabateenii. Declinul Petrei a început în secolul VII, localitatea s-a depopulat treptat, fiind cunoscută doar de ciobani beduini. Ultimii vizitatori europeni au fost cruciaţii, până când exploratorul elveţian Jean Louis Burckhardt a regăsit acest loc în 1812. La Petra se găsesc peste 800 de monumente istorice, obeliscuri, amfiteatre, străzi şi altare. La capătul canionului Siq se află cel mai cunoscut edificiu din Petra, Trezoreria (Al-Khazneh) construită în stil grecesc, cu faţada sa impozantă, înaltă de 40 metri şi lată de 25 metri.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET