Una dintre cele mai la modă plaje din lume așteaptă din nou vizitatorii

Viețuitoarele din Maya Bay din Thailanda, golf cunoscut din filmul „The Beach, au devenit victimele turismului. Animalele care trăiau acolo în mod natural au fugit, dar s-au întors treptat după închiderea golfului, așa că există din nou acces – limitat, e drept - la golf.

Foto: Pixabay

Filmul „The Beach” a avut premiera în urmă cu 22 de ani, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal. Iar coasta aproape neatinsă a PhiPhi din film a devenit brusc una dintre cele mai căutate atracții turistice din lume. Localnicii însă nu erau pregătiți pentru o mulțime atât de mare de vizitatori.

Foto: Getty Images

Leonardo DiCaprio în film

Mai multe milioane de turiști au ajuns la Maya Bay în fiecare an, 6.000 de oameni vizitând în fiecare zi celebrul țărm. Potrivit poveștii filmului, protagonistul a vizitat Maya Bay tocmai pentru că era dezgustat de plajele tip magnet turistic. În 2000, când a fost realizat filmul, Thailanda era deja o destinație foarte populară și ieftină, dar toţi călătorii au vizitat aceleaşi locuri. În 2018 însă, situația a devenit insuportabilă: din cauza munților de gunoaie, a dispariției faunei terestre și acvatice, respectiv a coralilor, guvernul thailandez a decis să închidă coasta și să-i permită să se regenereze.

90% dintre corali au fost distruși din cauza substanțelor chimice eliberate din cremele de protecție solară și a navelor prost ancorate.

La început au vrut să închidă zona doar pentru un an, apoi perioada a fost prelungită cu încă un an, după care a venit pandemia și zona s-a putut reface timp de 4 ani. În primele 6 luni de după închidere, rechinii au revenit în golf, iar ecologiștii au reușit să reînvie 30 de mii de bucăți de corali, în plus și un crab rar, din care localnicii nu mai văzuseră niciun exemplar de 10 ani, s-a întors în golf. Golful va putea fi vizitat doar între orele 10 și 16, în intervale de o oră, și doar la orele rezervate prin intermediul agențiilor de turism. Se va permite prezența a maximum 375 de persoane pe țărm, dar și acestea se pot plimba numai pe promenada recent construită – așa vor să împiedice ca turiștii să distrugă din nou pădurea deasă care înconjoară coasta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET