Az utazás lélektani hatásai – hallgass a szakértőre!

Utazhatunk bárhová, egy valakivel biztosan találkozunk, és az önmagunk lesz. Érdekes és tanulságos beszélgetés Szirmai Anna pszichológussal a RoadMovie podcastben.

Fotó: Unsplash

Gondolkodtál már azon, hogy miért utazol egyáltalán? Mit ad nekünk? Egy utazás alatt számtalan helyzettel szembesülünk, legyen az egy váratlan fordulat, konfliktusok, de persze sok életreszóló élmény is. Hogy mindezek közben hogyan érezzük magunkat és végül milyen állapotban jövünk haza, csakis rajtunk múlik? Szirmai Anna maga is nagy utazó, de terapeutaként azzal is tisztában van, hogy változást lehet elérni, ha jókor döntünk egy kiadós vakáció mellett. Hallgasd meg a RoadMovie podcast legújabb adását!

Sokszor maga a fizikai távolság elég ahhoz, hogy másképp lássuk az életünket. Amikor az ember elutazik, kilép az általános, hétköznapi szerepeiből (munkatárs, szülő, gyerek, élettárs stb.), de ha utazunk másfajta szerepeinkre is ráerősíthetünk, amiket jó időről időre gyakorolni. Ilyen lehet a hobbinknak élni, új sportot, utazási formát, ételt kipróbálni. Nem kell feltétlenül aktív programok keresni, elég, ha nyitott vagy a helyiek, idegenek felé, ha amúgy zárkózott vagy. Ha nem tudsz lassítani, akkor utazás közben próbálj meg csak megfigyelni, pihenni, megállni, igyekezz egy új „minőséget" megtapasztalni.

A környezetváltozás sok mindent kihoz az emberből, éppen erre érdemes törekedni minden kaland során.

Fotó: Unsplash

Az új Roadmovie Podcast adásban Szirmai Anna a saját tapasztalatairól is mesél, és a beszélgetésben arra is kitér, hogyan használjuk az utazást a lelki problémáink kezelésére. Meg kell tanulni megemészteni, feldolgozni és hasznosítani azokat a tapasztalatokat, amiket utazás közben felszedtünk. Mi a jobb, ha utazás közben tudatosak vagyunk vagy ha elengedjük magunkat? Fontos, hogy alkalmazkodjunk vagy a saját igényeinket tartsuk szem előtt?

Anna azt is elárulja, hogyan lehet elébe menni, hogy egy társas utazás pokollá váljon a nézeteltérések miatt.

Fel lehet készülni váratlan helyzetekre? Egymás hibáztatása nélkül túl lehet élni ezeket a konfliktusokat? Nehéz helyzetben nehéz kontrollálni az érzelmeinket, de meg lehet tanulni úgy kezelni a helyzetet, hogy ne rontsa el a nyaralást. Mi lehet a kulcs ezekben a szituációkban? Erre is választ kapunk Annától, de persze ezek az egyszerű hétköznapokban is jó mankóként szolgálhatnak.

Hallgasd meg az egész beszélgetést!

AMI MÉG ÉRDEKELHET