Kíváncsi vagy, milyen az élet egy óceánjáró hajón? Íme, a válasz első kézből!

Szécsi László, a Beférek a bőröndbe? utazási blog szerzője volt a RoadMovie podcast vendége.

Fotó: Szécsi László

Szécsi László Az óceánjáró hajók megítélése vegyes és városi legendákkal átszőtt. Szécsi László, közel egy évet és hat szezont húzott le a legnagyobb hajókon, így tőle tudhatjuk meg milyen is ez a műfaj valójában. A világ körbehajózása, nem mindennapi élmények és hazamenekülés Chiléből a RoadMovie Podcastban.

Az óceánjáró hajók megítélése vegyes és városi legendákkal átszőtt. Tényleg csak a jómódú nyugdíjasok nyaralóhelye? Imbolyog és a tengeribetegség kötelező? Az ökológiai lábnyoma egy mammutéval mérhető csak össze? Álomfizetésekért kizsákmányolt munkavállalók, vagy a világ legnagyobb kalandja? Megannyi kérdés, de ha bármelyik felmerül, egyben biztosak lehetünk: ezeknek az úszó monstrumoknak belső világa sokakat érdekel, de keveset tudunk.

Szécsi László több szezont is végigdolgozott több ezer fős óceánjárókon, eljutott a világ legszebb helyeire, majd a hajón keresett pénzből még többet utazott. A hajózás előtt 5 évig Kínában élt, angoltanárként dolgozott és blogot vezetett az élményeiről, tapasztalatairól. Most ezekről mesél Molnár Péternek a RoadMovie Podcastban.


A podcast műsort itt tudod meghallgatni:

Laci, vagy Lucky, ahogy sokan ismerik nagy kalandor, szinte rögtön az egyetem után útra kelt. Első, két hónapos utazása Törökországba vezetett, ahol környezetvédelmi önkéntesként dolgozott. Az önkénteskedésről, mint utazási és munkalehetőségről is mesélt a műsorban. Azt kapta az úttól,amit várt, még nagyobb kedvet kapott a világjáráshoz. Nem sokkal később Kínában kapott egy remek munkalehetőséget angoltanárként, gyereket tanított egy óvodában. Hajnan szigetén élt, de 5 éves kintléte alatt járt Pekingben, Sanghajban és Hongkongban is.

Laci az ázsiai kalandok után óceánjáró hajókon szeretett volna szerencsét próbálni, sikerrel is járt: a podcastben mesél arról is, milyen feltételei vannak, hogy valaki ilyen hajón dolgozhasson, hogyan zajlik a felvételi és milyenek a hétköznapok az óriáshajókon. Laci animátorként gyerekekre vigyázott, részletesen elmeséli, hogyan teltek a napjai azon a 6 hosszú utazáson (egyszer 7 hónapig szünet nélkül úton volt), amin bejárta a világot. Sőt, a koronavírus-járvány kitörésekor hetekre Chilében egy hajón ragadt, nem köthettek ki – a bonyolult hazajutásról videós hajónaplót vezetett YouTube-csatornáján.

Fotógaléria:

Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


AMI MÉG ÉRDEKELHET