Fă cunoștință cu Arborele European al Anului, un stejar special!

Un stejar în vârstă de 180 de ani din Łódź, Polonia, a fost ales Arborele European al Anului.

Pentru al doilea an consecutiv, Polonia a câștigat concursul "Arborele European al Anului", care a fost lansat în 2011. În cadrul etapei europene, câștigătorii etapelor naționale ajung în finală – în 2022 aceasta a însemnat 16 copaci din tot atâtea țări.

Foto: treeoftheyear.org

Stejarul „Fabrykant”

Arborele cunoscut pe plan local sub numele de Stejarul „Fabrykant” (o referire la trecutul industrial al orașului Łódź) a primit 45.718 voturi în cadrul votului online pentru Arborele European al Anului, cu aproape 28.000 de voturi mai mult decât stejarul „Balaur” din Slovacia, clasat pe locul al doilea. Pe locul al treilea s-a clasat plantația de meri din Krolevets, Ucraina.

Fabrykant se află în Parcul Michał Klepacz, care a fost creat la sfârșitul secolului al XIX-lea – astăzi este deținut de Universitatea de Tehnologie din Łódź, iar zona de sub copac este un loc de odihnă preferat de studenți.

Stejarul de 33 de metri înălțime este caracterizat de o ramură în formă de S lungă de 20 de metri.

Foto: treeoftheyear.org

Stejarul „Balaur”

Stejarul „Balaur” (numit astfel de localnici datorită formei sale), situat în pădurea de lângă Lozorno, a primit cele mai multe voturi (18.189) până acum printre copacii din Slovacia înscriși de-a lungul anilor în această competiție. Mărul de pe locul al treilea din Ucraina se întinde pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Acesta și-a pierdut trunchiul principal cu mult timp în urmă și acum are 15 trunchiuri mai mici – mărul este capabil să continue să crească rădăcini chiar dacă una dintre ele moare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET