Több évtized után Pompeii újranyitja múzeumát

A második világháborús bombázások mellett az 1980-as földrengés tett kárt az Antiquarium épületében.


Pompeii látogatói még átfogóbb ismereteket kaphatnak a Vezúv kitörése által 79-ben hirtelen elpusztított ókori városról – újranyílt az Antiquarium nevű múzeum, amely állandó kiállításban mutatja be az egykor virágzó település hétköznapjait. A már feltárt villák freskóval díszített falai mellett a tárlat számos használati tárgyat is felvonultat.

Az 1873-ban megnyitott Antiquarium súlyosan megrongálódott a második világháború alatt, majd az 1980-as földrengés után bezárták és csak 2016-ban tárta ki kapuit – részlegesen, időszakos kiállításokkal.

Fotó: Antiquarium

Miután kibővítették és modernizálták, a múzeum most teljes egészében újranyitott. Az Antiquariumot az érvényben lévő tilalmak miatt jelenleg csak az itáliai Campania tartományban élők látogathatják – amikor a pompeii romok ismét mindenki előtt nyitva állnak majd, a jegy magába foglalja a múzeumba való belépést is.

Az Antiquarium az i. e. 4. századtól, a szamnita uralomtól egészen a 79-ben bekövetkezett tragédiáig vonultatja fel Pompeii történetét. A múzeum legsokkolóbb része az utolsó terem, amely a vulkánkitörés pusztításait mutatja meg a hő által deformált tárgyak, valamint a mumifikálódott emberi és állati holttestek révén.

Mivel Pompeiiben tovább folytatódnak az ásatások, a múzeum gyűjteménye a jövőben újabb tárgyakkal bővülhet majd.

www.youtube.com

Il nuovo Antiquarium di Pompei
AMI MÉG ÉRDEKELHET