Protagonist, natura – portret de călător

László Potozky, director-fondator al Fundaţiei Pentru Parteneriat

.

Foto: László Potozky

László Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, care implementează și programul Spaţii Verzi, este un drumeţ înnăscut, dar și fotograf pasionat al naturii.

László Potozky își dedică viaţa pentru protecţia mediului de aproape 30 de ani. Fundaţia pentru Parteneriat, înfiinţată de el, finanţează multe proiecte de protecţia mediului înconjurător în toate colţurile ţării. Astfel a reușit să ajungă și în arii protejate splendide și valoroase. „Am o dragoste de nedescris pentru natură și tot ce înseamnă viață sălbatică: natura este religia mea. De aceea, simt o chemare constantă s-o explorez cât mai mult posibil. Dacă pot, combin drumeţiile cu observarea florei și faunei sălbatice în cât mai multe ore libere, inclusiv în weekend și concedii. Dacă în timpulcălătoriilor mele în străinătate mă aflu într-un loc apropiat de natură, acolo îmi petrec zorile și după-amiezile."

Observă şi protejează

László Potozky

În urmă cu mai bine de zece ani, a început să simtă nevoia de a împărtăși şi altora numeroasele minuni naturale pe care a avut ocazia să le observe și să le experimenteze. „Am vrut, de asemenea, să fac cât mai mulţi oameni conștienţi de măreţia și valoarea diversităţii biologice, precum și denecesitatea de a o proteja și conserva." De aici a început pasiunea sa pentru fotografie. „La început a fost vorba doar de declanșări timide, apoi cu timpul s-a transformat într-o activitate de calitate. Astfel și în timpul liber, pot servi ceea ce cred cel mai mult: protejarea naturii." Tema fotografică a lui László Potozky este natura și viaţa sălbatică, concentrându-se în principale păsări, așa că a reușit deja să imortalizeze sute de specii. Datorită acestei pasiuni, Dobrogea estelocul său preferat din România – cu Delta Dunării, dar și cu zonele sale terestre. „Îmi place foarte mult și Parcul Naţional Retezat, dar și o zonă mai apropiată de casa mea: petrec mult timp la lacurile din Sânpaul."

Catharsis şi smerenie

Foto: László Potozky

Parcul Naţional Blue Mountains din Australia

Desigur, pe fiecare continent pe care l-a vizitat are o ţară favorită, un loc ales în funcţie de cât de impresionat a fost de viaţa sălbatică de acolo. „Preferatele mele sunt Australia și Noua Zeelandă, nu numai datorită florei și faunei, ci și pentru că, în Noua Zeelandă, protejarea naturii este exemplară."

A fost, de asemenea, o experienţă de neuitat în California, unde a simţit simultan catharsis și cea mai profundă smerenie, simțindu-se mic sub arborii de Sequoia de mii de ani. De asemenea, Insulele Feroe – mici, dar sălbatice și romantice – au fost o experienţă fascinantă pentru el. A călătorit pe insula aflată în Atlanticul de Nord pentru păsările marine native, papagalii de mare. Cu siguranţă, oriunde s-ar duce, echipamentul foto nu lipsește din bagaje. „Nu este pachetul turistic ideal, întrucât port la mine obiective destul de grele și un trepied. Dar să mă plimb în natură și să fac fotografii este cea mai frumoasă distracţie."

COLABORARE DE DURATĂ

Foto: László Potozky

Apus de soare în Dobrogea

MOL România și Fundaţia pentru Parteneriat, care sprijină protecţia mediului și dezvoltarea comunităţii, are cea mai lungă relaţie de lucru între o companie și o organizaţie neguvernamentală din ţară, de mai bine de 15 ani. Cea mai importantă parte a cooperării este Programul Spaţii Verzi, care vizează crearea unor noi spaţii verzi urbane și promovarea ariilor protejate. De asemenea, cu sprijinul financiar al MOL România, Fundaţia pentru Parteneriat a achiziţionat instrumente și echipamente pentru mai multe spitale din ţară.

Foto: László Potozky

Vânătorul agil al râurilor rapide: pescărașul albastru


Foto: László Potozky

Papagal de mare în Insulele Feroe


Foto: László Potozky


AMI MÉG ÉRDEKELHET