Povestea unei balene singuratice – un uimitor film despre natură

Trăiește pe planeta noastră o balenă specială, cu care nimeni nu se împrietenește. A supraviețuit războaielor și cântă încă printre valuri pentru a vedea dacă cineva o înțelege în cele din urmă.

Foto: Getty Images

Unul dintre producătorii filmului despre balena hibridă este Leonardo DiCaprio, care a contribuit cu 50 mii de dolari la costuri.

Primul film documentar despre balena specială a fost prezentat în 2014 cu titlul „The Loneliest” (Cel mai singuratic) și, de atunci, mai multe filme despre natură i-au surprins povestea. În iulie a avut loc premiera celei mai recente producții, intitulată: „The Loneliest Whale: The Search for 52", (adică "Cea mai singuratică balenă: în căutarea numărului 52"). Oamenii de știință au numit 52 balena protagonistă pentru că este singurul exemplar din lume care comunică la o frecvență neobișnuit de mare, de 52 de Hertzi. Balenele din Oceanul Pacific comunică între ele undeva la 20 Hz, iar balenele albastre la frecvențe între 10 și 39 Hz, de aceea cântecul lui 52 este de neînțeles pentru ele - este posibil ca nici măcar să nu-l audă.

Documentarul se difuzează în streaming din 16 iulie.

HIBRID ÎN SĂLBĂTICIE

Cercetătorii de cetacee și biologii marini nu sunt siguri dacă 52 este o balenă albastră. Deși are atât trăsături tipice pentru balena albastră, cât și pentru balena comună, este probabil să fie un hibrid al celor două, și poate de aceea vocea sa este diferită. Dar există și teorii că 52 este eventual surdă, și din acest motiv scoate un sunet diferit de suratele sale. Sau este posibil să semene cu orice specie de cetacee, pentru că are un fel de defect congenital. 52 rătăcește singură de mai bine de 30 de ani între arhipelagul Kodiak din Alaska și coasta Californiei: pe baza observațiilor începute în 1989, cel mai scurt drum al său a fost de 708 km, iar cel mai lung de 11.062 km (2002–2003).

O ASCULTĂM DE 32 DE ANI

Foto: Getty Images

În urmă cu 32 de ani, microfoanele militare din Oceanul Pacific au interceptat întâmplător vocea lui 52 – marina americană a instalat hidrofoane în această zonă în timpul Războiului Rece. Cercetătorul de cetacee Bill Watkins s-a ocupat cu urmărirea ei până la decesul său din 2004.

Documentarul a fost filmat timp de peste zece ani, iar scopul deloc secret al realizatorilor este să atragă atenția asupra poluării fonice a mării și efectul stimulilor nocivi asupra animalelor – există o secvență care ne arată cât de deranjantă este pentru 52 trecerea unei mari nave maritime. Balena singuratică nu renunță, străbate în continuare valurile, iar noi sperăm că grație filmului se va acorda mai multă atenție apelor noastre naturale și viețuitoarelor care trăiesc în ele.


TRAILERUL OFICIAL:

youtu.be

THE LONELIEST WHALE | Official Trailer | Bleecker Street
AMI MÉG ÉRDEKELHET