Ezek a múzeumok rejtik Pozsony legizgalmasabb kulturális kincseit

Szlovákia fővárosának kihagyhatatlan múzeumai.

Fotó: Facebook

Pozsonyban összesen 30 galéria és múzeum található, amelyek részletesen mesélnek Szlovákia kultúrájáról és történelméről. Ezek közül választottuk ki azt a négyet, amelyeket semmiképpen sem érdemes kihagyni, ha Pozsonyban járunk!

Szlovák Nemzeti Galéria

www.instagram.com

Rendkívül sokféle nézőpontból mutatja be az ország művészetét és kultúráját ez a kihagyhatatlan galéria, amely számos vallásos műtárgyat is őriz a 14. századtól kezdve egészen a 18. századig. Emellett több időszaki kiállítást is rendez, a korábbi századok művészetétől kezdve a kortárs grafikáig mutatva be a szlovák művészet és építészet széles skáláját.

Danubiana

Fotó: Shutterstock

Pozsony belvárosától 15 kilométerre, Dunacsúnyban található ez a kortárs múzeum, amelyhez autóbusszal vagy menetrendszerű hajójárattal juthatunk el. A mesterséges gáton felépült, 2000-ben megnyílt múzeumban több órányi túrát igénylő műtárgy vár ránk, nemcsak szlovákiai, de külföldi művészek alkotásai is. A világ egyik legfiatalabb modern művészeti múzeumának számító Danubianában biztosan nem unatkozunk majd, hiszen a festményektől a szobrokon át a fotográfiáig nagyon széles skálán mozognak a kiállított műtárgyak.

Szlovák Nemzeti Múzeum

Fotó: Shutterstock

Már az épülete is figyelemre méltó az ország legnagyobb múzeumának, belsejében pedig számos időszaki kiállítás tekinthető meg a cseh és a szlovák népek hagyományairól, leginkább a 20. századból. Ha pedig – többek között – a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező ország természetrajzára vagy nagymúltú zenei kultúrájára vagyunk kíváncsiak, akkor számos állandó kiállítást is megtekinthetünk ezekben a témákban.

Arthur Fleischmann Múzeum

www.youtube.com

ARTHUR FLEISCHMANN – Sculptor which connected London with Bratislava

A pozsonyi születésű világhírű szobrász, Arthur Fleischmann birtokolta egykor azt a polgári lakóházat, amelynek egyik szintjén kialakították a művészetének szentelt múzeumot. A kiállított remekművek között számos stílus képviselteti magát, a klasszikus szobroktól kezdve a modern alkotásokig. Fleischmann fő ihletforrása a folyamatos utazásai voltak, ezért a kiállítás már-már felér egy világ körüli utazással is. A könnyen megközelíthető múzeum területén található ajándékbolt egyben Pozsony legrégebbi üzlethelyisége.

AMI MÉG ÉRDEKELHET