Îngrijirea maşinii în sezonul rece

Odată cu sosirea lunilor reci, este foarte important să pregătim maşina pentru noile temperaturi. Iată câteva idei practice.

Foto: Pexels


Anvelopele

Este esenţial, şi totuşi mulţi neglijează faptul că atunci când conducem pe timp de iarnă avem nevoie de anvelope de iarnă. Nu este vorba de lobby-ul producătorilor de pneuri, anvelopele cu amestecuri şi profiluri diferite influenţează într-adevăr în mare măsură comportamentul maşinii, aderenţa, frânarea, stabilitatea. De asemenea, este foarte important să schimbăm toate cele patru anvelope!

Foto: Volkswagen AG

Lichidele antigel şi cele pentru spălarea parbrizului

Verificarea lor este foarte importantă, altfel blocul motor se poate fisura, iar reparațiile ar costa foarte mulţi bani. Totodată şi lichidul de spălat parbrizul trebuie schimbat cu unul rezistent la frig. Fiind vorba de vizibilitate, verificarea ştergătoarelor şi schimbarea lor în caz de nevoie (de exemplu, dacă lamelele sunt uzate) este de asemenea esenţială.

Baterie încărcată

Condiţiile meteorologice nefavorabile pot afecta şi bateria, iar pornirea motorului care a îngheţat noaptea poate să devină o sarcină grea. În plus, iarna folosim mai multă energie (încălzirea geamurilor şi scaunelor, luminile de ceaţă, etc.), astfel că nu este sigur că bateria care vara funcţiona va face faţă provocărilor anotimpului rece. Un semn în acest sens poate fi faptul că în primele zile mai reci bateria nu porneşte din prima – în acest caz ar fi bine să o schimbăm.

Foto: Unsplash

Faruri aprinse şi pe timpul zilei

În cadrul pregătirii să verificăm şi farurile, deoarece iarna conducem mai mult în întuneric! În această perioadă maşina trebuie spălată mai des – astfel curăţăm farurile şi protejăm vopseaua. Dacă temperatura a scăzut sub 0 grade, să începem spălarea maşinii prin curăţare cu aburi, acesta fiind cel mai delicat mod de îndepărtare a bucăţilor murdare de gheaţă. În plus, este important ca în perioada de iarnă să circulă cu farurile aprinse şi pe timpul zilei, îmbunătăţind vizibilitatea.

În portbagaj

Să ne pregătim lopata, echipamentul de degivrare împotriva eventualei îngheţări a sistemelor de blocare, cablul de remorcare, iar în loc de racletă să alegem un lichid sau spray antigel, pentru a evita zgârierea parbrizului.

Foto: Volkswagen AG

Sfaturi importante

  • Să folosim covoare din cauciuc în locul celor din textil, care reţin zăpada şi gheaţa topită.
  • Să acoperim cu silicon garniturile de etanşare a uşilor, pentru a nu îngheţa.
  • Pe timpul nopţii, să ridicăm ştergătoarele pentrua nu îngheţa pe parbriz.
AMI MÉG ÉRDEKELHET