5 preparate daneze de Crăciun, pe care ar trebui să le încerci

Friptură de porc, rață, poate picior de miel cu sare și inevitabila budincă de orez, toate sunt pe masă de Crăciun în Danemarca.

Masă festivă de Crăciun
Foto: Shutterstock

În Danemarca, majoritatea gospodăriilor au pe masă de sărbători un meniu clasic de Crăciun, dar, bineînțeles, fiecare familie are propriile obiceiuri. În mod tradițional la danezi julefrokost-ul, adică prânzul de Crăciun este marea reuniune de familie, cu multă mâncare și toasturi și, bineînțeles, nici paharele nu sunt și nu rămân goale. Iată câteva bunătăți populare daneze de Crăciun!

Fåsselår, pulpă de miel sărată

În multe familii, pulpele de miel sunt un preparat esențial, însă pregătirea trebuie începută din timp, cu câteva săptămâni înainte de Crăciun. Carnea se pune într-o saramură timp de 30 de zile și apoi se atârnă la uscat. Fåsselår este foarte gustoasă, însă și deosebit de sărată, și se servește de Crăciun cu pâine albă prăjită.

Flæskesteg, sau friptura de purcel crocant

Foto: Shutterstock

Flæskesteg, sau carne de porc crocantă gătită lent, este unul dintre cele mai populare mâncăruri naționale din perioada Crăciunului danez. Este de obicei felul principal în Ajunul Crăciunului, însoțit de morcovi, de cartofi crocanți sau varză roșie.

Risengrød și risalamande – orez cu lapte cald și rece

Foto: Shutterstock

În Danemarca, budinca de orez fierbinte, sau risengrød, este o tradiție pe tot parcursul lunii decembrie și este servită și ca o cină simplă în timpul săptămânii.

Pregătită cu unt, zahăr și scorțișoară, este un deliciu simplu, de zi cu zi.

Copiii danezi lasă chiar și budincă de orez într-un bol mic pentru Moș Crăciun, în loc de prăjituri și lapte. O versiune foarte asemănătoare, dar rece, este risalamande, savurată în Ajunul Crăciunului. Aceasta este o budincă de orez făcută cu zahăr, vanilie, frișcă și migdale tocate, servită cu un sos de cireșe sau caramel.

Conform tradiției, în desert se ascunde o migdală întreagă, iar cine o găsește primește un cadou.

Klejner, sau gogoașa daneză de Crăciun

Foto: Shutterstock

Un delicios produs de patiserie coaptă, preparat din zahăr, gălbenușuri de ou, margarină și făină, este un deliciu popular de sărbători în majoritatea țărilor scandinave. Aluatul se întinde și se taie în fâșii, se prăjește în ulei și se presară cu zahăr. În Danemarca poți cumpăra klejner în aproape toate magazinele în luna decembrie, dar, bineînțeles, cel mai bun este cel făcut în casă.

Gløgg sau vin fiert danez

Foto: Shutterstock

După cărnurile foarte sărate și condimentate, o băutură mai dulce este cu siguranță binevenită. Gløgg este un vin fiert danez preparat din vin roșu, condimente și stafide. Uneori este realizat dintr-un amestec de vinuri diferite, cu puțin rom adăugat. Așa că trebuie consumat cu grijă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET