5 alimente tradiționale din insecte care ar putea încă să facă furori în Europa

Acestea sunt abia apărute pe continentul nostru, dar sunt consumate de mult timp în alte părți ale lumii.

Foto: Shutterstock

Alături de pescuit, producția de carne este una dintre cele mai poluante industrii: creșterea bovinelor, care emite gaze cu efect de seră, este, de asemenea, o activitate în creștere în ceea ce privește utilizarea terenurilor și, în multe locuri, aceasta se face prin defrișarea pădurilor. Potrivit WWF, cea mai mare organizație de conservare a naturii din lume, creșterea vitelor este responsabilă pentru defrișarea a 80% din pădurea amazoniană, care este foarte grav afectată.

De aceea, și în gastronomie se caută noi surse de proteine, cum ar fi insectele.

Deși au un aspect mult mai puțin apetisant decât fripturile, acestea sunt consumate de mult timp în Asia, Africa și America Centrală. Recent, au fost descoperite de chefi de restaurante rafinate, iar celebrități precum Angelina Jolie și Robert Downey Jr. apreciază, de asemenea, preparatele din insecte.

Hai să vedem care sunt locurile în care insectele reprezintă o adevărată delicatesă.

LARVĂ DE FURNICĂ (MEXIC)

Foto: Instagram

Escamoles, preparate din larvele speciei de furnici Liometopum apiculatum, sunt foarte populare în Mexic, unde sunt adesea numite caviarul deșertului, servite cu unt, ceapă și ardei iute. Mâncarea făcea deja parte din dieta aztecă; în prezent, sunt consumate în principal în tacos, omlete sau cu tortilla și guacamole.

LARVĂ DE MOLIE (AUSTRALIA)

Foto: Instagram

Aborigenii australieni folosesc larvele anumitor molii (în special endoxyla leucomochla) pentru un preparat numit witchetty grub. Larvele, care arată ca niște omizi, au gust de migdale înainte de a fi prăjite, iar după prăjire au gust asemănător cărnii de pui.

PUPĂ DE VIERME DE MĂTASE (COREEA DE SUD)

Foto: Instagram

Acest preparat sud-coreean, numit beondegi, poate fi găsit atât la vânzătorii ambulanți, cât și în restaurantele la modă. Micile insecte sunt fierte sau aburite în apă și servite bine condimentate. Ele sunt vândute ca atare ca mâncare stradală, iar în restaurante sunt folosite în principal ca garnitură.

TARANTULĂ (CAMBODGIA)

www.youtube.com

Eating Deep Fried Tarantula in Cambodia | Gordon Ramsay

Probabil că specialitatea cambodgiană care necesită cel mai mult curaj pentru a o încerca este "a-ping", preparată din păianjen tarantula. Dar înainte de a fi preparate, se îndepărtează glandele veninoase ale acestora și apoi se fierb bine și se condimentează înainte de a fi prăjite în mult ulei. Potrivit celebrului bucătar Gordon Ramsay, tarantula are gust de pui la început, dar devine amară la final. Pentru alții, gustul ei seamănă mai mult cu cel al pulpei de crab.

GREIER (THAILANDA)

Foto: Instagram

Piețele thailandeze sunt pline de vânzători care vând greieri, atât cruzi, cât și prăjiți, dar mai ales prăjiți în ulei, însoțiți de mirodenii thailandeze, piper și un sos dulce asemănător cu sosul de soia. Gustul este cel mai adesea descris ca fiind umami, de nucă, de pământ și ușor afumat.


AMI MÉG ÉRDEKELHET