În Amsterdam se găsește primul pod din lume realizat prin imprimare 3D

Construcția modernă este situată în cartierul roșu al orașului olandez.

Foto: Getty Images

Utilizarea imprimantelor 3D reprezintă un salt uriaș și o oportunitate inepuizabilă în viața designerilor, arhitecților și inginerilor. Unul dintre primele proiecte majore ale tehnologiei inovatoare este primul pod din oțel inoxidabil imprimat 3D din lume, deschis în luna august peste unul dintre canalele din Amsterdam.

Foto: Instagram

Podul botezat MX3D a fost proiectat de Joris Laarman Lab cu imprimanta MX3D. Primele planuri ale podului au fost discutate în 2015 dar a fost finalizat acum, după o planificare îndelungată și 6 luni de tipărire. De cât oțel inoxidabil a fost nevoie pentru acest pod? În total 4,9 de tone de oțel au trecut prin imprimanta MX3D.


Foto: Instagram

Podul pare și mai impresionant când aflăm exact cum a fost realizat: bucățile podului au fost sudate de brațe robotizate. MX3D este primul pod realizat cu această tehnologie, dar poate oferi informații valoroase pentru viitoarele structuri imprimate 3D, deoarece se pot crea cu imprimantele structuri mult mai ușoare și mai economice în ceea ce privește materialul – adică această metodă modernă este și ecologică. Laarman, proprietarul companiei de proiectare, vorbește în același timp despre evoluție și magie în legătură cu noul pod, deoarece au putut face parte pas cu pas din acest proces de fabricare, și nici ei nu știau exact care va fi rezultatul.

Foto: Instagram

Producătorul podului, Alan Turing Institute și Arup încă cercetează cât de durabil este podul de oțel 3D, au atașat mici senzori pe el pentru a urmări impactul vremii, coroziunii și pietonilor asupra structurii.

AMI MÉG ÉRDEKELHET