Timișoara 2023 – viaţa în capitala culturii

Cavalcada artistică a Capitalei Europene a Culturii, cu peste o mie de evenimente și proiecte, nu încetinește în Timișoara nici în sezonul estival.

Timișoara centrul istoric


Unde să ne vedem? Cel mai bine, la Pepinieră!

Dacă anul trecut, timișorenii au fi fost nedumeriţi de un astfel de răspuns, anul acesta a devenit „motto-ul” orașului. Nu întâmplător: în 2023, localitatea este una dintre Capitalele Europene ale Culturii, iar unul dintre simbolurile evenimentului este instalaţia realizată dintr-o structură metalică, care adăpostește o pepinieră a orașului, oferind și punct de belvedere. De aici, în orice direcţie am merge, în orice zi a săptămânii, vom ajunge foarte repede la un eveniment cultural (expoziţie, conferinţă, concert, proiecţie, lansare de carte, spectacol etc.) – cele peste 200 de instituţii, grupuri și asociaţii care participă la proiect organizează în medie 30 de evenimente pe săptămână.

Foto: timisoara2023.eu

Dintre expoziţiile de artă plastică s-au remarcat retrospectiva lui Victor Brauner (1903–1966), unul dintre pictorii de renume ai scenei avangardiste din București și Franţa, dar și prima expoziţie personală organizată în ultimii 14 ani, în ţară, a lui Adrian Ghenie, cel mai cunoscut pictor român al momentului. Acestea au atras deja un număr semnificativ de vizitatori, dar programul mai cuprinde expoziţii importante, printre care cea care va prezenta lucrările lui Constantin Brâncuși (1876-1957) – evenimentul care se deschide la 30 septembrie la Muzeul Naţional de Artă din Timișoara va fi cel mai important de acest gen din România din ultimii 50 de ani. În acea perioadă, iubitorii de muzică vor avea parte de evenimentul „Retracing Bartók”, o serie de concerte de jazz, urmată în octombrie de Festivalul de Muzică Veche. Tot în toamnă va avea loc și Festivalul European de Teatru „Eurothalia”, respectiv Festivalul Internaţional de Literatură. Nu vor lipsi nici vedetele mondiale: în luna iulie, John Malkovich va interpreta pe scena teatrului, iar în octombrie, Isabella Rossellini.

AMI MÉG ÉRDEKELHET