Vacanţă plină de zăpadă – programe outdoor de iarnă în ţările din regiune (Partea I)

Munții Fatra și Tatra ne așteaptă nu numai din primăvară până în toamnă, ci și iarna, cu multe trasee de drumeţii frumoase.

Foto: Shutterstock

E frig, se întunecă devreme și preferăm să bem ceai în cameră? Și acesta pare a fi un program excelent, dar înainte de asta, să căutăm un traseu de drumeţie plăcut și obositor în același timp, și să ne îndreptăm către munţii plini de zăpadă!

CE SUNT RACHETELE DE ZĂPADĂ?

Foto: Shutterstock

Rachetele de zăpadă sunt unele dintre cele mai vechi instrumente ale oamenilor care trăiesc în regiunile reci și, deși piesele de astăzi arată foarte high-tech, nu sunt foarte diferite de predecesorii lor de acum o mie de ani.

ESTE GREU SĂ MERGEM PE ELE?

Prima dată este puţin ciudat faptul că nu sunt fixate călcâiele, ci se ridică de pe zăpadă, dar ne obișnuim după câţiva pași. Deoarece tălpile sunt mult mai largi decât pantofii noștri, probabil că la început vom lovi piciorul drept de cel stâng. Apoi învăţăm rapid să pășim mai larg. Totuși, dacă întrebarea este dacă este obositor, răspunsul este: da. Drumeţia cu rachete de zăpadă este mai obositoare decât cu pantofi obișnuiţi, pe un drum normal.

CE PANTOFI SĂ PURTĂM?

De fapt, orice pantof închis se potrivește, dar bineînţeles că ajută dacă este impermeabil. Nu necesită ghete de drumeţie de munte înalte, dar ar fi bine ca talpa să nu alunece. Totuși, dacă nu vrem să ne udăm repede, atunci pantalonii și jambierele impermeabile pot fi foarte utile!

CUM SĂ ALEGEM?

Rachetele de zăpadă sunt adaptate în principal la greutatea și mărimea pantofilor utilizatorului, și putem alege variante mai late sau mai înguste, precum și versiuni mai mult sau mai puţin robuste. La prima ocazie, cel mai bine este să lăsăm alegerea potrivită personalului companiei de închiriere sau ghidului turistic.

Fatra Mică – Slovacia

Foto: Pixabay

Dacă ar fi să facem drumeţii în Slovacia, fie vară, fie iarnă, este firesc ca primul gând să ne ducă la Tatra. Și avem tendinţa de a crede că vârfurile de maxim 2.500 de metri pot fi atinse relativ ușor. Însă, din cauza pericolului de avalanșă, a pantelor alunecoase și a condiţiilor meteo, o parte din Tatra este închisă iarna pentru drumeţii, dar și dacă ar fi deschisă, tot un alt lanţ muntos din Slovacia, Fatra Mică am recomanda.

Pericolul de avalanșă este mai mic aici (dar tot există!) iar traseele sunt accesibile pe tot parcursul anului.

Una dintre cele mai frumoase destinaţii este cu siguranţă Defileul Jánošík, care iarna așteaptă vizitatorul cu cascade îngheţate și peisajul unui basm cu zâne, dar nu strică să fim atenţi la scările și podurile îngheţate de acolo. Turul nostru începe nu departe de aici, de la parcarea Parcului Naţional Fatra Mică din așezarea Štefanová, pe Malý Rozsutec (1.344 m) sau pe Veľký Rozsutec (1.609 m).

Foto: Shutterstock

Turul circular are o lungime de 11 km, dar există peste 1.000 de metri de diferență de altitudine!

De aceea, nu strică să avem la noi spray cu magneziu și tablete de sare, pentru că se poate întâmpla ca unul dintre mușchii noștri mai puţin antrenaţi să aibă crampe la urcușurile mai dure. Mici cascade, pâraie, o priveliște minunată, lanţuri și balustrade sub vârfuri dau culoare călătoriei noastre în timpul urcării. Turul este popular și iarna, dar pot fi necesare rachete de zăpadă și piolet, precum și un strop de spirit de aventură. Dacă am reușit să urcăm unul dintre cele două vârfuri Rozsutec, atunci trebuie doar să coborâm – probabil, va fi o provocare mai mare... Cu toate acestea, este un tur foarte popular, deloc plictisitor, spectaculos, care poate fi considerat și un antrenament intens.

  • Distanţă: 11 km
  • Diferenţă de altitudine: 1.000 m
  • Durată: 5–7 ore

Trackerul poate fi găsit aici

Zakopane – Polonia

Foto: Shutterstock

Drumeţia duce în Tatra, dar în partea din Polonia și, datorită lungimii sale reduse, poate fi parcursă chiar și cu copiii într-o zi senină de iarnă. Zakopane și împrejurimile sale sunt extrem de populare atât vara, cât și iarna, și nu întâmplător: arhitectura și gastronomia tradiţională sunt combinate cu ospitalitatea, în timp ce deasupra așezării există o mulţime de pârtii de schi și trasee de drumeţii ușoare sau mai dificile. Această drumeţie scurtă duce prin valea Pârâului Alb (Biely Potok) și ajunge la cascada Sikawica.

Creșterea în cotă necesită câteva pauze pentru cei mici, dar copiii se vor bucura garantat de poteca pe platforme.

Foto: Unsplash

Pornim de la trambulina de sărituri cu schiurile numită Wielka Krokiew, dar dacă vrem un traseu și mai scurt, putem începe și de la intrarea în Valea Strążyska, unde trebuie să cumpărăm bilete pentru Parcul Naţional Tatra. De aici, mergem în linie dreaptă în direcţia Sarnia Skala, prin valea pârâului, care, datorită popularităţii sale, poate deveni alunecoasă după o ninsoare. Dacă suntem primii drumeţi după o cădere de zăpadă, atunci pot fi de folos și rachetele de zăpadă, dar cu siguranţă trebuie să luăm cu noi și piolet sau colţari de zăpadă potriviţi, pentru că mulţimea de drumeţi pot transforma în gheaţă poteca oricum aventuroasă. După ce ajungem la cascada Sikawica, ne întoarcem și mergem înapoi la mașină sau autobuz pe același drum.

  • Distanţă: 6,9 km (tur-retur)
  • Diferenţă de altitudine: 370 m
  • Durată: 2–4 ore
AMI MÉG ÉRDEKELHET