De ce se înființează puncte pentru selfie în parcurile naționale americane?

Din păcate, excursionștii au devenit din ce în ce mai periculoși pentru ei înșiși și pentru comorile naturale, așa că s-au construit deja peste 100 de stații selfie pentru vizitatori.

Foto: Shutterstock

Cei care au grijă de parcuri speră că, după un timp, acestea pot deveni puncte la fel de interesante ca selfie-urile făcute pe marginea unei stânci abrupte.

Foto: Unsplash

În 2021, cererea de activități de agrement a crescut în mod spectaculos: tot mai mulți au plecat în excursii în păduri și pe trasee educaționale, iar în Statele Unite oamenii au inundat parcurile naționale. Și tendința nu s-a oprit nici în 2022. Mai multe dintre cele mai populare parcuri din America au doborât recorduri de vizitatori – Yellowstone și Grand Teton au primit cu 19 mii de vizitatori în plus față de anii precedenți, iar excursioniștii au încercat să își facă selfie-uri cât mai interesante pentru paginile lor de pe rețelele de socializare. Multora dintre ei nici nu le-a păsat că trebuie să aștepte chiar și o jumătate de oră pentru a face poze într-un loc frumos.

Foto: Unsplash

În 2018, de exemplu, lucrătorii din Parcul Național Grand Teton au cerut turiștilor să evite geoetichetarea fotografiilor pentru a evita supraaglomerarea traseelor locale. Parcurile naționale Arches și Zion din statul Utah au trebuit să se închidă temporar vara trecută, deoarece asaltul mulțimilor era deja periculos pentru comorile naturale. Mai multe alte parcuri au recurs la un sistem de rezervare sau pur și simplu au limitat numărul de vizitatori.

De aici până la înființarea punctelor pentru selfie a fost doar un pas, nu doar pentru reducerea aglomerației, ci și pentru a reduce numărul de accidente mortale. În ultima vreme au avut loc două accidente mortale în Grand Canyon din cauza selfie-știlor prea îndrăzneți care au căzut în râpe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET