Dincolo de fotbal – Qatar, o destinație mai puțin cunoscută (partea I)

Emiratul merită vizitat chiar și când nu se află acolo cele mai mari vedete ale fotbalului.

Foto: Unsplash

Foarte multă lume își direcţionează atenţia spre una dintre cele mai mici, dar cele mai bogate ţări de pe glob. Vă prezentăm emiratul Qatar într-o serie de trei articole.

Qatar în cifre

  • capitala: Doha
  • sistem politic: monarhie
  • suprafață: 11.581 km²
  • coastă: 563 km
  • populație: 2,88 de milioane
  • proporţia populaţiei urbane: 91%

Foto: Pixabay

Micuţul emirat a făcut tot posibilul pentru a profita la maximum de veniturile sale fabuloase din a treia cea mai mare rezervă de petrol din lume: în ultimii ani s-a construit o infrastructură avansată și un sistem modern de instituţii sociale, transformând capitala într-o metropolă strălucitoare.
Plimbându-ne astăzi în orașul vechi Doha, găsim localnici amabili, o atmosferă relaxată, un peisaj stradal și oportunităţi turistice cu aspect european.
În paralel însă, cei din Qatar își păstrează cu fermitate cultura arabă. Legislaţia se bazează pe Șaria, iar cei care încalcă regulile – stricte în ochii europenilor – se pot aștepta la pedepse grave. Aceste două extreme, să recunoaștem, servesc drept fundal controversat pentru cele mai importante meciuri de fotbal. Dar ce știm despre această ţară mai mică decât Dobrogea?

Foto: Unsplash

Qatar se întinde pe o mică porţiune a Peninsulei Arabe, fiind a doua cea mai plată ţară de pe Pământ după Maldive: cel mai înalt punct se află la doar 103 metri deasupra nivelului mării. În afara graniţei dinspre continent, de doar 63 de km cu Arabia Saudită, emiratul este înconjurat din toate direcţiile de valurile Golfului Persic. Cum aici nu crește aproape nimic, agricultura este egală cu câteva plantaţii modeste de roșii, curmale și vinete. Astfel, până la descoperirea uriașei comori petroliere ascunse sub deșertul sterp, nici nu putea fi vorba de lux. Populaţia s-a întreţinut cu resursele din mare, respectiv din pescuitul de perle, care a rămas integrat și în prezent în cultura și tradiţiile locale.

Foto: Pixabay

Totul s-a schimbat însă după cel de-al Doilea Război Mondial: la doar un deceniu de la primul foraj de probă din 1939, Qatarul exporta deja ţiţei. De atunci, economia crește neîncetat, iar zăcămintele au făcut din micul emirat una dintre cele mai bogate ţări în mai puţin de două generaţii.
Iar localnicii știu cu adevărat în ce să investească pentru a atrage atenţia asupra lor.
Qatar Airways a câștigat de șase ori la rând titlul de cea mai bună companie aeriană din lume, iar aeroportul internaţional din Doha a fost declarat cel mai prestigios aeroport. În 2021 Global Finance Magazine a numit Qatarul drept una dintre cele mai sigure ţări de pe glob. Aici se găsește și cel mai adânc puţ de petrol forat vreodată, precum și o pistă de biciclete lungă de 33 de kilometri, unică în lume, potrivită pentru găzduirea competiţiilor la nivel olimpic, închisă circulaţiei auto, dar deschisă cicliștilor civili.

Foto: Pixabay

Statul este o monarhie absolută, în care emirul Tamim bin Hamad Al Thani are putere aproape nelimitată, el întruchipând puterea legislativă și supraveghind justiţia. Faţa lui poate fi văzută nu numai pe monede, ci practic în fiecare clădire din ţară. Educat la academii europene de elită, liderul a făcut posibil – deși nu obligatoriu – învăţământul public pentru toată lumea din ţara sa, a atras cantităţi uriașe de capital străin și a susţinut din belșug artele.

AMI MÉG ÉRDEKELHET