Adolescentul care a păcălit apărarea aeriană sovietică

Tânărul pilot german amator a aterizat în Piața Roșie din Moscova.

Foto: Getty Images


La 28 mai 1987, un avion de mici dimensiuni pilotat de Mathias Rust, un tânăr german de doar 19 ani, a aterizat în centrul Moscovei, în Piața Roșie. Într-una dintre cele mai îndrăznețe aventuri din ultimii ani ai Războiului Rece, acțiunea lui i-a costat slujbele pe liderii militari sovietici.

Când liderul Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov și președintele american Ronald Reagan nu au reușit să ajungă la un acord privind reducerea numărului de arme nucleare la summitul de la Reykjavik, în octombrie 1986, un tânăr german cu planuri să schimbe lumea, Mathias Rust, a decis să își folosească propriile resurse pentru a face pace.

"Credeam că fiecare persoană de pe această planetă este responsabilă pentru un fel de progres, iar eu căutam o oportunitate de a-mi face partea mea", își amintește Rust, care avea deja o licență de pilot și 50 de ore de experiență de zbor.

La 13 mai 1987, Rust a decolat din Hamburg cu un avion Cessna pentru un tur al Europei de Nord, dar nu le-a spus părinților săi că urma să viziteze Piața Roșie din capitala sovietică. Deși a cugetat mult înainte de călătorie, în cele din urmă s-a angajat în planul nebunesc după ce a ajuns la Helsinki.

Când a decolat din capitala finlandeză, în dimineața zilei de 28 mai, a anunțat controlul local al traficului aerian că se îndreaptă spre Stockholm, dar la scurt timp după decolare a virat în direcția opusă, spre Moscova.

Foto: Getty Images

Când a intrat în spațiul aerian al Uniunii Sovietice, care dispunea de cel mai mare sistem de apărare aeriană din lume, finlandezii panicați au ordonat o vânătoare de oameni pentru Rust, suspectând că sovieticii i-au doborât avionul. Însă acesta nu a pățit nimic din cauza numeroaselor erori umane: deși radarul sovietic detectase Cessna-ul, un avion de vânătoare MiG nu l-a considerat o amenințare.

Manevra nu a fost perfectă, dar Rust a reușit să aterizeze la Moscova, lângă Catedrala Sfântul Vasile. Gorbaciov a demis o serie întreagă de ofițeri superiori responsabili de incident, peste 150, inclusiv pe ministrul Apărării, mareșalul Serghei Sokolov.

Rust a fost condamnat la patru ani de închisoare într-un lagăr de muncă, dar a executat doar 14 luni. Când Reagan și Gorbaciov au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară în 1988, tânărul german a fost eliberat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET